Admitere,  Medicină

Am dat simularea, now what?

Recent, atât elevii care aspira să devină studenți la medicină, cât și studenții de anul 6, au dat simulările examenelor pe care trebuie să le susțină în lunile ce urmează.

Eu am fost la simularea pentru rezidențiat și nu cred ca vreodată în viața mea am dat un examen atât de greu. A fost o experiență epuizantă și pot spune că m-am descurcat prost. De asemenea, de la cei cu care am stat de vorbă despre simularea examenului de admitere, am înțeles că și acesta a pus multe probleme participanților.

În acest articol aș dori să vorbesc puțin despre abordarea situației de după simulare și cum fac eu să nu mă demoralizez și să scot ce este mai bun din această experiență.

Simularea este un examen asemănător cu cel pe care îl veți da în iulie/noiembrie (admitere/rezidențiat), la care nu trebuie să faceți totul perfect. După părerea mea, după examenul de simulare trebuie să vă dați seama de niște lucruri care să vă ajute în gestionarea examenului mare și nota este puțin importantă. Pentru aceasta, trebuie să fiți foarte sinceri și obiectivi cu voi și să aveți o doză de realism. Expresii ca ”nu știu nimic”, ”o să pic examenul” sau ”sunt cel mai prost” sunt niște prostii care vă vor trage și mai jos decât sunteți acum, deoarece nu vă vor lăsa niciodată să vedeți ce știți cu adevărat și ce puteți face ca să fiți mai pregătiți. Iată lucrurile pe care le aveți de clarificat pentru voi după simulare (P.S. este strict părerea mea):

1. Cât de pregătiți sunteți din punct de vedere al materiei?
Eu prefer să exclud greșelile din neatenție, decalarea borderoului, etc. Când citești niște întrebări, îți dai seama dacă știi o informație bine, dacă o știi moderat – oscilezi cu răspunsurile pentru că există o doză de nesiguranță sau dacă nu o știi deloc și te uiti la ea ca și cum nu ai fi citit despre acea noțiune vreodată. De asemenea, poți să îți dai seama dacă știi lucruri generale, lucruri mai particulare sau detalii. Sunt niște nivele de autoevaluare mai realiste decât punctajul, care nu are relevanță decât dacă la admitere/rezidențiat vor fi întrebări fix din aceleași paragrafe.
TIP: Luați fiecare capitol pe care îl aveți de învățat și încercați să vă dați seama care sunt informațiile pe care trebuie să insistați (este clar că varianta eu nu știu nimic, nu există – bănuiesc că toată lumea s-a apucat de învățat din septembrie-octombrie / iar cei ce învață pentru rezidențiat nu au făcut facultatea asta degeaba – tot au rămas cu un minim de informație de la stagii).

2. Timpul
O problemă majoră pentru oricine dă un astfel de examen este încadrarea în timp. Și eu am problema asta, acum când vine vorba de examenul de rezidențiat, și am avut-o și la admitere. După simulare trebuie să fiți conștienți de cât timp vă ia să citiți cu atenție întrebările și să răspundeți la ele și cât timp vă ia să completați borderoul. Astfel, puteți să fiți conștienți de această problemă și să vă oganizați pentru a nu intra în criză de timp. Oricum, cu cât sunteți mai pregătiți, cu atât veți rezolva mai repede întrebările și încadrarea în timp o să fie mai bună. Deci, repetând materia și fiind din ce în ce mai stăpâni pe informație, veți câștiga timp.
TIPCa să câștigați timp, prima dată când treceți prin întrebări bifați-le pe cele pe care sunteți 100% siguri ca să nu reveniți asupra lor.

3. Borderoul
MARE ATENȚIE LA COMPLETAREA LUI!!! Nu vreau să vă sperii sau ceva de genul, însă există oameni foarte bine pregătiți care au picat examene pentru că nu au fost atenți când au completat borderoul. Nu trebuie să vă tremure mâna când completați borderoul, însă trebuie să aveți mare grijă și înainte să treceți o bulină, să verificați de două ori dacă este răspunsul care trebuie în dreptul numărului întrebării care trebuie.

În timpul examenului de admitere, m-am apucat să trec răspunsurile de pe ciornă pe borderou și când am ajuns la întrebarea 32 mi-am dat seama că îmi lipsește un răspuns. Norocul meu a fost că nu aveam trecută pe foaie întrebarea 31 și am văzut atunci pe loc. Vă dați seama că m-am panicat însă am încercat să ignor sentimentul și am zis hai să vedem unde am greșit. Am verificat din nou și totul era în regulă. M-am adunat și am continuat cu mare atenție completarea lui. Dacă nu îmi dădeam seama că îmi lipsește un răspuns, puteam pierde admiterea. Ce puteam face ca să evit acest lucru? Să fi fost mai atentă când mi-am scris pe cironă numerele de la 1 la 100 și să le mai fi verificat o dată.

La simularea de rezidențiat am procedat la fel cum am făcut la toate examenele din facultate. Nu mi-am lăsat de completat borderoul la sfârșit, ci pe măsură ce citeam întrebările, completam borderoul, lăsând necompletate întrebările pe care le știam. Metoda aceasta a funcționat pentru mine toată facultatea și rar am greșit câte o întrebare, însă la simulare am avut surpriza ca de la oboseală și durerea de cap intensă, să sar peste o întrebare (ceva mi-a distras atenția și am sărit la completarea unei întrebări) și să decalez borderoul, lucru care nu mi s-a mai întâmplat. Deci clar, trebuie să fiu și eu mult mai atentă când fac asta, mai ales la examenul de rezidențiat unde se adaugă presiunea și emoțiile. Nu recomand să folosiți metoda mea pentru că se poate greși greși foarte ușor.
TIP: Orice metodă de completare a borderoului ați alege, fiți foarte atenți. Folosiți buletinul pentru a delimita întrebarea la care ați ajuns – astfel posibilitatea de a decala întrebările este mult mai mică. De asemenea, aveți grijă cu timpul. Completarea borderoului durează mult, deci calculați-vă timpul în așa fel încât să vă încadrați cu tot ce aveți de făcut.

4. Emoțiile
Eu sunt de părere că gestionarea emoțiilor face diferența. La aceste examene presiunea este imensă și emoțiile sunt foarte mari. Dacă nu știi să folosești emoțiile în favoarea ta pentru a te motiva, atunci acestea te vor copleși și cu siguranță performața ta nu va fi la fel de bună. Din nou, există oameni foarte bine pregătiți care au dat examenul și l-au picat din cauză că au fost copleșiți de emoții.

Cu toții avem emoții, tuturor ne este frică și ne este greu, însă trebuie să folosim aceste emoții pentru a ne motiva, pentru a fi mai agili, mai atenți și mai concentrați. Eu sunt pro autoîncurajărilor în oglindă și a încrederii în sine excesive. Pentru mine au funcționat în multe cazuri și mi-am repetat de atât de multe ori cât de capabilă și de deșteaptă sunt, până când am ajuns să cred asta. Dacă percepția mea despre mine este sau nu în concordanță cu relitatea, este mai puțin important. Atâta timp cât acest lucru mă ajută să merg la un examen știind că mă voi descurca și îmi diminuează foarte mult emoțiile, lăsându-mă să mă concentrez pe ceea ce contează cu adevărat: rezolvarea întrebărilor cât mai corect posibil, nu mă deranjează că deformez puțin realitatea. Si, hai să fim serioși, cât de rău poate fi: nimeni nu este prost sau incapabil. Variabilele care contează cu adevărat sunt: gestionarea emoțiilor, capacitatea de muncă, efortul depus și puțin noroc să îți pice ceea ce știi (să nu vă imaginați că vreodată veți merge la examen și o să știți tot).
TIP: Cu cât aveți mai multă încredere în voi și în forțele proprii, cu atât emoțiile vor scădea pentru că se diminuează frica de eșec (dacă în mintea voastră reușiți să reduceți posibilitatea de eșec de la ”alții sunt mai pregătiți, sigur o să pic” la ”am învățat și am muncit mult, sigur va fi bine”, atunci plecați cu un avantaj sigur).

5. Now what?
Păi, după simulare, nu îți rămâne decât să analizezi cele de mai sus, să îți dai seama care sunt problemele pe care le ai și să lucrezi pentru a le remedia până la admitere/rezidențiat. Perioada dintre simulare și examen este una foarte importantă. Acum este momentul să înveți mai mult și să faci eforturi supraomenești pentru a compensa minusurile pe care le ai. Ah, și NU REZOLVI NIMIC DACĂ TE PANICHEZI ȘI TE DEMORALIZEZI. Indiferent de ceea ce ai făcut la simulare, scopul tău trebuie să fie corectarea greșelilor pe care le-ai făcut acolo și să te ambiționezi să înveți cât de mult poți. Chiar dacă ai un punctaj mic, poți recupera, însă totul depinde de cât de ambițios ești și cât de tare îți dorești să reușești.
TIP: Cu multă voință și ambiție, în lunile care au mai rămas învață, învață, învață!

Și ultimul lucru care nu are neapărat legătură cu simularea – EVERYBODY STRUGGLES!. Nu știu câți dintre voi simțiți asta, dar mie de multe ori mi se părea că înainte de examene, toți colegii mei sunt relaxați și foarte bine pregătiți, numai eu eram plină de emoții și frici și mi se părea că nu știam nimic. În timp, mi-am dat seama că presiunea și emoțiile nu mă afectează doar pe mine. Toți trecem prin aceste stări date de examenele importante din viața noastră. Tuturor ne este greu, toți facem sacrificii, toți avem frica de eșec, toți trecem prin stări de disperare, panică și anxietate. Trebuie să fim conștienți că suntem oameni și că important este să încercăm să depășim piedicile emoționale, să le tranformăm în lucruri pozitive și să încercăm să ajungem unde ne dorim. Vă spun acestea pentru că în tendința ta de a te compara cu alții, fără să știi ce este în sufletul persoanei cu care te compari, ai tendința să zici că tu ești cel mai varză și că acea persoană a reușit să își dea seama de rețeta succesului. Evident că nu este așa. De aceea este inutil să te compari cu alții, pentru că tu te compari cu percepția ta despre ei, care este creeată pe lucrurile văzute din exterior și este foarte eronată.

Vă doresc multă bafta la examene, multă putere de muncă și aștept mesajele voastre în care îmi veți spune că ați reușit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *