Facultate,  Medicină

Ce aș fi vrut să știu când am început facultatea de medicină

Am primit multe mesaje de la voi în care mă întrebați cum este la facultatea de medicină, ce sfaturi am pentru voi, cum a fost experiența mea în facultate, etc. Eu sunt studentă în anul 6 la UMF ”Carol Davila” București, și odată cu întrebările voastre m-am gândit la parcursul meu de-a lungul celor 6 ani și mi-am dat seama ca dacă știam atunci ce știu acum, experiența mea la facultate ar fi fost și mai plăcută.

1. Nu te panica

Cei 6 ani de facultate vin la pachet cu sute de examene, atât practice cât și scrise/orale. Înainte de fiecare examen tuturor ne trece prin minte ”dacă îmi pică un subiect pe care nu îl știu”, ”dacă pic examenul”, ”dacă dau cu proful x”, ”dacă nu o să termin de învățat”, etc. Cu toții ne facem diverse scenarii, negative evident. În realitate lucrurile nu sunt atât de grave.

M-am panicat înainte de majoritatea examenelor din facultate, și în final totul a fost bine. În ciuda faptului că nu mai gândeam limpede din cauza fricii, dacă eram calmă și liniștită, notele mele ar fi fost mult mai mari, eu aș fi reținut mult mai multă informație pe termen lung și nu aș mai fi consumat atatea resurse emoționale.

2. Nu contează cât a învățat colegul

În anul 1 de facultate eram prietenă cu un grup de fete cu care obișnuiam să învăț. Ele rețineau informația mult mai bine ca mine, treceau prin materie mai repede, păreau mai sigure pe ele. Eu nu reușeam să fac față volumului atât de mare de informație și dificultății lui atât de bine. Rezultatul era unul pe care probabil vi-l imaginați. Panica, evident. Și cum panica nu aduce nimic bun, în loc să învăț în ritmul meu, atât cât pot eu și să dau tot ce e mai bun, mă comparam constant cu ele și aveam impresia că nu o să reușesc niciodată. Evident că rezultatele mele nu au fost deloc bune.

În momentul în care am început să învăț singură, să încerc să mă înțeleg pe mine vis-a-vis de cum rețin informația și să învăț să mă organizez, lucrurile s-au îmbunătățit și treptat am început să fac față din ce în ce mai bine.

3. Cunoaște-te 

Fiecare dintre noi avem un stil propriu de a învăța, fiecare înțelege foarte bine un anumit concept/o anumită materie și are dificultăți mari la altele. Pe parcursul facultății mi-am dat seama că eu învăț mult mai bine scriind, făcând scheme, citind cu voce tare. Acest lucruri care sunt cronofage, însă odată ce am terminat cu procesul de învățare, rețin mult mai bine și pe termen mai lung.

De asemenea, pe măsură ce au trecut anii mi-am dat seama că îmi plac și învăț ușor doar anumite materii: fiziologie, fiziopatologie, specialități clinice (cardiologie, pneumologie, gastroenterologie etc.). Am descoperit ca nu îmi plac atât de mult anatomia, histologia, morfopatologia, chirurgiile, descurcându-mă foarte greu la aceste subiecte. Și este în regulă. Pentru că știind acestea, nu mă mai chinuie faptul că anumiți colegi învață mai repede, că unii colegi știu anatomie foarte bine și se descurcă de minune la materiile chirurgicale și că poate dacă eu nu fac față la fel de bine ca ei la aceste materii, este o problemă mare. Ei vor fi niște chirurgi/medici de laborator excepționali, iar eu voi fi un clinician excepțional. În acest fel toată lumea are de caștigat, în special viitorii noștrii pacienți care vor avea parte de medici ce își fac meseria cu plăcere și pasiune.

4. Ai încredere în tine

Nu este valabil doar pentru facultate, ci pentru orice faceți în viață. Ani de zile am mers prin facultate și prin viață cu o lipsă de încredere în mine și mi-a fost foarte greu. Însă din ce în ce mai des am început să pariez pe mine și să am încredere că pot face orice îmi propun. Și credeți-mă că viața mea s-a schimbat în bine. În unele situații am reușit să mut munții din loc și să fac lucruri pe care nu credeam că le pot face. Așa că aveți încredere în voi și luptați pentru obiectivele voastre. O să vedeți că nu aveți nevoie de alții să vă spună că puteți face ceva, ci doar de voi.

5. Devine mai ușor

Și asta nu se întâmplă pentru că e mai puțin de învățat, sau pentru că profesorii sunt mai indulgenți, ori pentru că vă lovește norocul. Devine mai ușor deoarece pe măsură ce anii trec noi ne obișnuim cu greul, ne maturizăm atât pe plan personal cât și pe plan profesional, acumulăm cunoștințe de bază de care ne folosim până în anul 6 și chiar toată cariera, și automat întelegem materiile altfel, învățatul devine mai ușor și mai plăcut. Plus că, după ce intrați în anii clinici, totul e mult mai frumos și interesant. Să vezi pacientul cu patologia respectivă și să știi să interpretezi ceea ce vezi, este un sentiment minunat și atunci îți dai seama că toată munca ta nu a fost în zadar.

6. Răbdare

Este foarte important să aveți răbdare. Facultatea este lungă, eu una simt că sunt la facultate de o eternitate și nu pare să se mai sfârșească. Pe lângă nedreptățile din facultate și mediul competitiv, mai sunt și greutățile vieții de zi cu zi, ale vieții personale și totul poate deveni copleșitor. Eu o să vă zic două motto-uri pe care le-am avut mereu atât în viață cât și în facultate și care s-au dovedit a fi adevărate de fiecare dată. Dacă atunci când vă este greu, dacă aveți aceste lucruri în minte, totul poate deveni mai puțin copleșitor:

7. Bucurați-vă de fiecare moment

Chiar dacă vă doriți să terminați facultatea cât mai repede, amintiți-vă că și ea are părțile ei frumoase. Pe lângă învățat puteți face activități de voluntariat, să vă faceți prieteni și să vă bucurați de cei mai frumoși ani din viața voastră. Sunteți liberi să luați ce decizii doriți, în același timp sunteți susținuți de părinți financiar și ei încă mai poartă unele responsabilități pe umerii lor. Pe măsură ce creșteți o să vedeți că din aproape în aproape faceți tranziția către viața de adult și o să vă treziți la o vârstă unde voi sunteți adulții care trebuie să își gestioneze viața într-un mod responsabil. Avantajul nostru este că spre deosebire de alte facultați, avem mai mult timp să copilărim, însă după facultate presiunea asupra noastră este mult mai mare și practic ne jucăm cu viețile altor oameni. 

8. Este foarte greu …

Da, tot ceea ce ați auzit este adevărat, este greu din multe puncte de vedere. Cred că volumul de informație ce trebuie să fie reținută este ultima noastră problemă. Însă este extraordinar de frumos – atât în facultate cât și cariera ce ne așteaptă după aceasta.

Eu nu am fost persoana care am visat de mică să fac această meserie. M-am decis târziu și a fost o decizie luată din alte considerente decât acela că este visul meu. Acum când mă uit în urmă, îmi aduc aminte de atât de multe momente grele pentru mine, atât de multe frustrări și nervi, însă dacă ar fi să aleg din nou un drum pentru viața mea, aș merge fix pe același, presărat cu toate urcușurile și coborâșurile de care am avut parte, pentru că știu că a fost fix ceea ce mi-a trebuit ca să devin medicul de azi. Toate experiențele din facultate, atât bune cât și rele, mi-au oferit niște lecții profesionale și de viață minunate.

Dacă v-a placut articolul și îl găsiți util, dați un share ca să afle și prietenii voștrii de existența lui. De asemenea, vă aștept pe instagram, unde postez zilnic: @dr.cristinacocioaba.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *