ESMO,  Medicină

Cum a fost la ESMO 2022?

Pentru anul 2022 mi-am propus sa merg la un congres ESMO (congresul Societatii Europene de Oncologie Medicala) strict pentru ca am vrut sa vad cum este. Am vrut sa traiesc aceasta experienta. Din fericire, am reusit sa imi indeplinesc telul si am fost si la ESMO GI in Barcelona si la ESMO General in Paris.

Cum a fost la ESMO Paris? Impresionant! Locatia a fost imensa, au fost 7 cladiri, unele pe mai multe etaje. De asemenea, a fost socant sa vad atatia oameni la un loc, fiind prezenti medici din toata lumea. Din punct de vedere stiintific au fost extrem de multe conferinte, care mai de care interesante, studii noi care vor schimba cu sigurata viitorul oncologiei si multe standuri de la companiile farmaceutice unde puteai afla informatii despre cele mai noi tratamente, etc.

Am fost la cateva sesiuni pentru tineri oncologi si am apreciat mult efortul de a aduce in fata noastra subiecte care nu au neaparat legatura cu tratamentul oncologic, dar care ne pot ajuta sa ne orienteze in cariera. In perioada aceasta caut modele, inspiratie si career guidance, pentru a imi face un plan de viitor, deci aceste sesiuni sunt perfecte pentru mine.

Am fost intrebata cum m-am orientat in cadrul locatiei. Nu a existat un program printat, ci trebuia sa ne descarcam o aplicatie unde vedeam programul pe toate zilele. Daca imi placea ceva puteam sa salvez prezentarea respectiva si sa imi fac propriul meu program. In acea aplicatie iti arata locatia si o harta unde pouteam gasi sala. Mi s-a parut foarte util si mult mai usor sa ma organizez pentru participare.

Numerele cladirilor erau vizibile si peste tot erau indicatoare spre salile de pe etajul respectiv. Problema mea era ca erau conferinte la care voiam sa merg care se suprapuneau sau mai aveam situatia in care una era intr-o cladire, cealalta undeva intr-o alta cladire, fiiind nevoie sa merg mult ca sa ajung la prezentare. Badge-ul de congres era scanat in fiecare sala (deoarece pana la usa salilor de conferinta puteai ajunge fara sa verifice cineva daca esti inscris).

A meritat experienta? Cu siguranta! Mi se pare ca orice rezident ar trebui sa mearga macar o data ca sa vada cum este un congres de talie mondiala, ce se discuta si care este nivelul la care s-a ajuns cu oncologia (sau specialitatea in care profeseaza) la ora actuala. Nu va imaginati ca o sa mergeti acolo si o sa intelegeti tot ceeea ce se vorbeste, insa este bine sa ne mai treaca niste lucruri pe la ureche, sa ne familiarizam cu ele, deoarece in cativa ani, aceste lucruri vor deveni actualitate si la noi.

Pentru cei care au talentul de a sta de vorba cu oamenii (not me, sunt de fapt foarte timida si rusinoasa sa interactionez in interactiunea cu oameni necunoscuti), este o ocazie extraordinara sa vorbiti cu oameni din alte tari, sa povestiti experientele voastre, ideile si sa va creati conexiuni. Eu sunt pro colaborare la nivel European, nu doar la nivel national si consider ca acesta este viitorul in medicina.

Tot ceea ce va povestesc despre congresul ESMO, poate fi aplicat in orice alta specialitate. Principiul este acelasi. Mergeti si vedeti cum este, mai ales daca aveti oportunitatea sa mergeti sa stati la cineva si sa taiati din cheltuieli, sau si mai bine daca puteti obtine sponsorizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *