Facultate,  Medicină

Cum devii medic?

Din toate întrebările pe care le-am primit pe instagram, mi-am dat seama că, o bună parte din voi sunteți confuzi cu privire la pașii pe care trebuie să îi urmați în viață pentru a deveni medici. De asemenea, am observat că există dificultăți în înțelegerea organizării facultății de medicină și care sunt etapele prin care veți trece în cei 6 ani. Am decis să scriu un blog în care să vă explic exact cum stau lucrurile în speranța că vă va ajuta să înțelegeți mai bine cum o să decurgă lucrurile în pregătirea voastră profesională.

Țin să menționez că din punct de vedere al organizării în facultate, eu vă povestesc despre UMF ”Carol Davila”, București. Există posibilitatea să fie niște diferențe între centrele universitare din punct de vedere al organizării.

Liceul
Ca să urmați facultatea de medicină nu trebuie să fiți la un anume profil în liceu. Puteți să faceți chiar profil uman/tehnic/economic, atâta timp cât voi știți biologie și chimie/fizică, și vă descurcați la admitere. Nu vă întreabă nimeni ce profil ați făcut sau ce note ați luat la bacalaureat(trebuie să îl luați, atât). Tot ceea ce contează este să dați admiterea și să luați notă mare, astfel încât să vă asigure intrarea la facultate. Cu cât este mai mare nota la admitere, cu atât aveți șanse mai mari să prindeți un loc la buget.

Admiterea
Admiterea se dă din biologie și la alegere chimie/fizică. La admitere veți avea 60 de întrebări din biologie și 40 de întrebări din materia la alegere, adică chimie sau fizică. Veți da admiterea în sala unde ați fost repartizați. Rezultatul îl veți afla pe loc, și a doua zi o să se afișeze clasamentul cu cei admiși.

Facultatea
După cum bine știți, facultatea durează 6 ani. Primii 3 ani sunt preclinici, adică se fac materiile de baza din medicina care nu au așa mare legătură cu clinica, materii care au rolul de a pune niște baze pentru pregătirea voastră ulterioară. De exemplu: anatomie, biochimie, fiziologie, histologie, morfopatologie etc. Organizarea din anii preclinici este în felul următor: într-un semestru aveți un anumit număr de materii, la fiecare materie veți face curs și lucrări practice. În acești ani, examenele vor fi organizate în sesiuni de examene, care durează în jur de o lună jumătate, la sfârșitul fiecărui semestru.
Ultimii 3 ani din facultate sunt ani clinici, în care se fac stagii cu durata între 2 săptămani și 2 luni pe toate specialitățile care există în medicină. În acești ani nu mai există sesiuni de examene. Nu mai există nici mai multe materii pe care le faceți în paralel. Lucrurile vor decurge în felul următor: începeți stagiul clinic care este format din curs și lucrare practică (de obicei lucrarea practică se ține în spital, pe secția respectivă și interacționați și cu pacienții). La sfârșitul stagiului se va da examenul și stagiul se încheie. Apoi începe un alt stagiu care se va desfășura în același mod.

Practica de vară
După fiecare an, în vacanța de vară, trebuie să faceți 90 de ore de practică într-un spital de stat, această practică fiind echivalentul a 2 credite din 60. Puteți face practica unde doriți voi, fie în centrul universitar unde studiați, fie într-un spital din provincie.

Licența
Cei 6 ani de facultate se termină undeva prin luna iunie. Apoi, în luna Septembrie, se va susține examenul de licență, care constă din două probe: o probă scrisă, care cuprinde un anumit număr de întrebări din materia care intră și la rezidențiat. Apoi, trebuie să susțineți proba orală care constă din prezentarea lucrării voastre de licență în fața unei comisii formate din medici ce practică specialitatea unde v-ați făcut licența. De obicei, studenții se apucă de lucrarea de licență din anii 5-6, dorind să o finalizeze cât mai repede. Aveți libertatea să vă alegeți specialitatea unde vă veți face licența, îndrumătorul și chiar și tema.
După promovarea acestui examen pe diploma voastră scrie că sunteți medici, însă nu aveți drept de practică în nici o unitate sanitară din țară până ce nu promovați examenul de rezidențiat și nu sunteți repartizați pe o anumită specialitate.

Rezidențiatul
În luna Noiembrie, se susține examenul de rezidențiat. Probabil cel mai important examen din cariera unui medic, deoarece de nota obținută la acest examen, depinde ce specialitate își va alege. Examenul constă în 400 de întrebări din cele două compendii special concepute pentru intrarea în rezidențiat. Punctajul se află pe loc, iar la câteva zile se afișează și listele cu clasamentul final al candidaților. După o săptămână are loc repartiția pe specialități în funcție de punctaj, de la cel mai mare la cel mai mic. După această repartiție, sunteți oficial medici rezidenți.
În funcție de specialitatea aleasă, rezidențiatul poate dura între 4 și 6 ani. În această perioadă, voi vă pregătiți în specialitatea pe care ați ales-o. Pe măsură ce trec anii, responsabilitățile medicului rezident cresc, însă mereu acțiunile lui sunt supravegheate de un medic specialist.
La finalul rezidențiatului se susține examenul de specialitate, care odată promovat vă oferă titlul de medic specialist într-o anumită specialitate și de abia atunci voi puteți lua decizii medicale pe cont propriu, veți putea administra tratamente și veți putea efectua intervenții pe pacienți în conformitate cu specialitatea voastră.

Cam aceștia sunt pașii pe care o persoană trebuie să îi urmeze pentru a devenit medic. Este un drum lung, ce necesită multă muncă, pregătire, sacrificii și un drum presărat cu mult eobstacole. Însă nu este imposibil, și oricine își dorește cu adevărat, va deveni un medic extraordinar.

Vă mulțumesc pentru că ați citit și sper din suflet că acest articol v-a ajutat. Dacă aveți întrebări pentru mine, vă aștept pe instagram să mi le puneți și vă voi răspunde cât pot de repede. De asemenea dacă v-a plăcut articolul, dați un share.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *