Organizare,  Skills

Cum ne găsim motivația?

De fiecare dată când vă întreb despre ce să vă scriu, mereu apare acest subiect: motivația. Cu toții știm că motivația este acel cumul de sentimente și stări care ne ajută să facem mai multe lucruri, să îndeplinim sarcini, să muncim, să învățăm, să avem grijă de noi, etc.

Însă ce să facem atunci când nu avem motivația necesară să ne apucăm de ceva? Este greu să te motivezi singur și să te apuci de treabă. Plus că este mult mai comod să stai în pat și să nu faci nimic. Eu una înțeleg perfect, pentru că activitatea mea preferată este să stau în pat și să pierd timpul pe social media într-un mod plictisit fără să fie nevoie să îmi folosesc inteligența în vreun fel. Însă cu toții avem vise, țeluri, cariere de construit, case de întreținut și oameni cu care să socializăm. Astfel că nu putem să stăm degeaba constant, așa că hai să vedem împreună cum ne putem găsi motivația.

1. Care este cauza lipsei de motivație?
Nu cred că există cineva care este un om fără dorințe, fără țeluri și care nu își dorește nimic de la viață și nu are măcar un lucru care să îl motiveze. Ba dimpotrivă, omul este o fire ambițioasă și mereu își dorește mai mult, indiferent de domeniu. Deci, trebuie să ne dăm seama de ce suntem așa nemotivați. Eu am observat că lipsa de motivație apare când sunt tristă, când am probleme în relațiile cu cei din jur, când sunt stresată de foarte mulți factori, când am avut un eșec, etc. Încerc mereu să îmi dau seama de ce mă simt cum mă simt și ce aș putea face ca să mă simt mai bine pentru a-mi dori din nou să mă ocup de lucrurile pe care doresc să le fac (P.S. câteodată nu avem timpul necesar să ne rezolvăm toate problemele, așa că trebuie să învățăm să fim disciplinați și să ne îndeplinim sarcinile chiar și în condiții mai puțin favorabile – în special dacă este vorba de un deadline al unui proiect sau orice altceva care ne-ar putea pune în pericol viitorul).

2. Gândește-te de ce vrei să faci acel lucru
V-ați gândit vreodată ”Vreau/trebuie să fac x lucru!” însă nu sunteți suficient de motivați pentru a vă apuca. Eu vă sfătuiesc să vă gândiți de ce vreți să faceți acel lucru și ce se va întâmpla dacă nu îl faceți. Gândiți-vă pe termen lung. De exemplu: eu am de învățat pentru rezidențiat. Asta mă va ajuta să trec în următoarea etapă a carierei mele pentru a ajunge ceea ce îmi doresc cel mai mult: medic specialist. Dacă nu învăț acum, voi pierde acest examen și va trebui să stau un an acasă. Personal nu accept sub nici o formă să pierd un an deoarece pentru mine timpul a reprezentat mereu o variabilă care trebuie conservată foarte bine. Astfel îmi găsesc motivația pentru a face ceea ce trebuie, și anume să învăț, deși nu am nici un chef.

3. Gândește-te că orice acțiune te duce într-o direcție. Tu unde vrei să mergi?
În ultima vreme am început să mă gândesc tot mai mult la ceea ce îmi doresc de la viață, unde doresc să ajung pe plan profesional și personal și încerc să îmi iau din ce în ce mai multe decizii în favoarea acestor țeluri. Timpul meu este consumat de diverse activități care să mă ducă mai aproape de acele dorințe. Sunt lucruri pe care mi le doresc foarte tare, lucruri pe care nu le am și pe care doresc să le obțin, lucruri care știu că îmi vor aduce satisfacție, mă vor face fericită și îmi vor face viața mai frumoasă. Vă sfătuiesc să faceți și voi la fel. Încercați să gâdiți pe termen lung și folosiți-vă imaginația pentru a vă da seama cum vreți să arate viața voastră. După aceea totul este un plan cu diverse puncte de atins. Și da, și responsabilitățile zilnice și aparent nesemnificative fac parte din acel plan.

4. Crează-ți niște condiții de muncă frumoase.
Transformă-ți spațiul de lucru într-o ”poză de pe pinterest”. Folosește-te de lucruri drăguțe care să creeze un ambient plăcut unde să îți facă plăcere să petreci timp. Eu încerc să îmi organizez biroul cât mai des, să am în jurul meu culori, căni, pahare, agende frumos colorate pentru a mă inspira și motiva.

5. Pinterest
Citatele motivaționale de pe pinterest ajută. Pe mine chiar mă inspiră foarte mult și mă ajută să îmi reamintesc că se pot face lucruri, trebuie doar să mă apuc de muncă.

6. Muzica
Melodiile motivaționale sunt minunate. Muzica spune o poveste, iar poveștile inspiră. Muzica vorbește, te transpune în diverse stări și te transformă. Am câteva melodii pe care le ascult când am nevoie de motivație și care îmi dau o bună dispoziție negreșit.

7. Videoclipuri
Îmi place să mă uit pe internet la interviuri cu diverse persoane foarte bune în domeniul lor. Îmi place să le ascult povestea de viață și să îmi dau seama de parcursul lor. Mă inspiră și mă motivează foarte tare să ascult prin ce au trecut (și vă spun, nimeni nu a avut un parcurs ușor; succesul nu apare peste noapte) și ce sacrificii au făcut ca să ajungă unde sunt azi. Cred că este activitatea mea preferată deoarece mă aduce întotdeauna cu picioarele pe pământ. Deseori când vedem oameni de succes primul instict este invidia, însă nu știm cât de mult sacrificiu a stat în spatele gloriei de astăzi.

Dacă nici unul din lucrurile de mai sus nu merge, apucați-vă de ceartă. Câteodată e bine să vă scuturați singuri și să vă reamintiți că trebuie să faceți unele lucruri fie că vreți, fie că nu! Unde motivație nu e, trebuie multă disciplină și, din păcate, condamnăm lucrurile care ne învață să fim disciplinați: reguli, programe, planuri, profesori, părinți, șefi, etc.

Sper că acest blog vă este de folos. Dacă aveți lucruri care completează acest blog, aștept să îmi spuneți pe instagram.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *