Rezidentiat Franta

FFI in Franta – Part 1: Cum ajungi acolo?

Incepand cu 1 Noiembrie 2021 o sa fiu FFI in Paris. Procesul poate fi unul destul de dificil daca nu ai pe cineva sa iti explice inainte cat de cat cam ce trebuie sa faci. Pe mine m-au ajutat foarte mult prietenele mele care au fost semestrul trecut in Franta, carora le sunt foarte recunoscatoare ca mi-au explicat mereu ce trebuie sa fac. Am decis sa documentez aici procesul prin care am trecut ca sa ii ajut si eu, la randul meu pe altii, pentru a avea un proces mai usor.

FFI sau Faisant Fonction d’Interne este echivalentul medicului rezident in Romania. Se poate aplica pentru a face un semestru de 6 luni in Franta ca FFI. Semestrele incep pe 1 mai sau pe 1 noiembrie.

1. M-am hotarat. Ce fac mai departe?

Trebuie sa te gandesti ce stagiu vrei sa faci si unde. Eu am vrut sa fac intr-un oras mare, asa ca am ales Paris. Exista o gramada de posturi FFI si in orase mai mici care au cateva avantaje: unii iti ofera cazare si masa, plus ca viata este mai ieftina acolo. Dupa ce te-ai orientat in ceea ce priveste zona, este timpul sa te gandesti ce stagiu doresti sa faci. De exemplu, in cazul meu, am vrut sa fac stagiul de baza, dar Oncologia in Franta este impartita pe localizari ale cancerelor si medicii se concentreaza pe o anumita localizare/zona a corpului. Imi doresc sa vad patologii variate, pentru ca noi in Romania tratam toate localizarile, asa ca m-am orientat spre ceva care sa cuprinda cat mai mult. Am decis ca imi doresc sa fac Oncologie Digestiva sau Oncologie Medicala.

2. Cum aplic?

Am aplicat cu 2 luni inainte sa inceapa semestrul din Noiembrie in ideea sa gasesc din timp, insa pe majoritatea doctorilor i-am prins in concediu si nu au raspuns. Am avut insa noroc si domnul profesor de la spitalul unde voi merge, a raspuns din concediu, si a zis ca are un post disponibil inca de pe atunci. De obicei ei stiu cate posturi au in Aprilie/Septembrie, deci acestea ar fi perioadele cele mai bune de a aplica.

a. In primul rand iti pregatesti o scrisoare de intentie si un CV – ambele in limba franceza. Daca aveti CV-ul facut pe Europass in romana/engleza sa stiti ca puteti sa faceti o varianta in Franceza a CV-ului si va copiaza toate informatiile pe care le-ati introdus deja.

b. Cauti pe Google ce spitale exista in orasul in care vrei sa mergi si te uiti pe site daca exista specialitatea pe care ti-o doresti. Dupa ce ai gasit, trimiti un mail sefului de sectie cu scrisoarea ta de intentie si CV-ul. N.B. S-ar putea sa nu fie trecut mailul sefului pe site. Cauta-i numele pe Google si o sa gasesti CV sau prezentari de la congrese in care ar putea fi mentionata adresa de e-mail.

c. Daca primesti un raspuns pozitiv, va trebui sa ai o discutie intr-un apel video cu seful de sectie. Nu te intreaba nimeni ceva medical, doreste doar sa te cunoasca si sa vada daca stii sa vorbesti franceza. Nu te speria, de obicei, mai ales in orasele mari, de multe ori daca vad ca nu te descurci cu franceza, accepta sa vorbiti si in engleza. Sunt familiarizati cu internii romani si intelegatori daca nu stii asa bine franceza, pentru ca sunt constienti ca e o limba noua si ca se invata folosind-o cand ajungi in Franta. Eu, de exemplu, am avut interviul in limba Engleza si sper ca voi invata mai bine atunci cand voi fi acolo si voi folosi ceea ce ma chinui sa invat acum acasa.

3. Am fost acceptat ca FFI. Acum ce fac? – Procesul birocratic

Te va contacta, cu 2-3 saptamani inainte sa incepi, o persoana de la biroul de personal care iti va trimite o lista de documente pe care trebuie sa le aduni si sa le trimiti inapoi pe mail (daca vezi ca nu primesti nimic, incearca sa iei legatura cu seful de sectie). Dosarul este aproximativ la fel pentru toata lumea, asa ca ai sanse mari sa ai nevoie cam de aceleasi documente:

  1. Photo d’Identité
  2. Curriculum Vitae détaillé
  3. Extrait de casier judiciaire – cazierul se face pe site-ul https://casier-judiciaire.justice.gouv.fr/ Mie mi-a iesit din a doua incercare, pentru ca prima data nu am atasat si certificatul de nastere. Sunt foarte prompti si iti elibereaza cazierul a doua zi dupa ce ai depus cererea.
  4. Relevé d’Identité Bancaire – Eu am cont de Revolut si fiindca am telefonul setat in limba franceza, extrasul de cont s-a generat automat in franceza. Trebuie sa aveti neaparat cont in Euro.
  5. Acte de naissance – certificatul de nastere are si o rubrica in franceza, asa ca nu a fost nevoie sa il mai traduc.
  6. Carte Nationale d’Identité – buletinul are si el o rubrica in franceza, asa ca nu a mai fost nevoie de traducere.
  7. Preuve de vaccination ou certificat de contre-indications – eu le-am trimis certificatul verde care are si cod QR pentru scanare.
  8. Diplôme de licence – Am facut o traducere autorizata a diplomei de licenta pe site-ul www.academiadetraduceri.ro . A costat 60 de lei pentru 2 pagini si a fost gata in cateva ore.
  9. Avis favorable du coordonnateur de la spécialité – o recomandare de la seful de sectie care va primeste. Trebuie sa il rogi tu sa il faca, nu trimite el direct la biroul pentru personal.
  10. Lettre de candidature, Fiche de renseignements, Règlement en vigueur, Dépôt de signature, Charte de confidentialité – sunt documente pe care le-am primit atasate mailului. Le-am printat si le-am completat, apoi le-am trimis inapoi.
  11. Certificat médical établi par un médecin des hôpitaux – mi s-a spus ca acest certificat este completat de catre un medic din unitatea unde voi lucra in Franta si ca il voi trimite ulterior.
  12. Photocopie de l’attestation de la carte vitale – Pentru Carte Vitale imi trebuie numar de securitate social. Toate demersurile pentru aceste documente se fac atunci cand voi ajunge in Franta. N.B. Eu am aplicat pentru cardul de sanatate European de la CASMB (va trebuie buletin si adeverinta de salariat care se incarca direct pe site si in 2-3 zile va dau mesaj sa va zica daca cererea este aprobata, iar apoi in 7 zile ar trebui sa fie livrat). O sa ii intreb daca pot sa justific ca sunt asigurata cu acest card, deoarece procesul de a obtine Carte Vitale mi se pare destul de complicat, si nu vad rostul mai ales daca sederea in Franta este de 6 luni. Revin cu detalii.

4. Attestation de Fonction

Dupa ce am trimis toate aceste documente, am rugat sa imi elibereze “Attestation de Fonction”, adica un document care sa spuna ca sunt angajata ca FFI din data X la spitalul X. De ce e important acest atestat:

  • ne va fi de folos in Romania pentru intreruperea rezidentiatului
  • ne va fi de folos atunci cand cautam cazare
  • ne va fi de folos atunci cand aplicam pentru Carte Vitale

Sa fii atent sa ai datele scrise corect in document. Mie mi-au gresit numele, dar in 2 ore mi-au trimis varianta corectata (ceea ce m-a socat, avand in vedere ca in Romania a durat 2 saptamani sa imi elibereze o adeverinta de salariat).

5. Ce trebuie sa fac in Romania?

  1. Cerere intrerupere rezidentiat catre Ministerul Sanatatii. Cererea si tot ce trebuie sa faci, le gasesti aici: https://rezidentiat.ms.ro/preg-strainatate/_preg-strainatate.html . Pe langa aceasta, mai trebuie sa atasezi dovada ca ai fost acceptat intr-un stagiu in Franta, adica Attestation de Fonction, si acordul coordonatorului de rezidentiat – o cerere in care scrii cine esti si unde vei merge si rogi coordonatorul sa fie de acord (unii spun ca nu e obligatoriu, insa eu am preferat sa il obtin ca sa fiu sigura ca nu o sa am probleme , adica sa ma trezesc ca imi trebuia si eu nu am atasat). Eu am fost la CRUSP si am depus personal, insa am intrebat daca se poate prin posta (cu confirmare de primire) sau email. Eu sunt sceptica in ceea ce priveste emailul, ca poate nu il vad, asa ca recomand trimiterea prin posta/curier cu confirmare de primire.
  2. Cerere de intrerupere a rezidentiatului la spitalul platitor. Eu am scris o cerere catre domnul manager in care ii explic cine sunt si unde o sa plec si ca il rog sa imi aprobe intreruperea rezidentiatului timp de 6 luni. La acea cerere trebuie atasata dovada ca am fost acceptata in stagiu in Franta. Am mai atasat si acordul coordonatorului de rezidentiat (din nou, sunt foarte sceptica la birocratie si prefer sa trimit in plus decat sa se trezeasca cineva ca vrea nu stiu ce document cat eu nu sunt in tara).
  3. Ai grija sa iti rezolvi tot ce e legat de rezidentiat in tara: detasari, pontaje, rotatii de stagiu, cereri de concediu, etc. Sa stii ca la DSP elibereaza rotatia voastra de stagiu sau alte documente unei alte persoane doar cu procura.

Cam asta este procesul birocratic prin care trebuie sa treci in prima instanta si astea sunt lucrurile pe care eu le-am facut pana acum. Ar mai fi cautarea cazarii, care trebuie facuta inca de cand esti in tara, dar o sa fac o postare separata pentru asta, dupa ce ajung in Franta si ma lamuresc despre ce este vorba.

Sper ca aceste informatii te-au ajutat, ai inteles mai bine care este procesul si cum trebuie procedat. Daca ti-a placut, poti sa ii dai share pe retelele tale de socializare ca sa afle si prietenii tai aceste informatii.

9 Comments

  • Andra Isabelle Urlan

    Buna! Ai idee daca se poate pleca pentru toata perioada rezidentiatului? Eventual din ce ai povestit tu aici, sa aplici din semestru in semestru la un spital sau la altul? Multumesc!

    • cristinacocioaba

      Buna. In regulamentul de pe rezidentiat.ms.ro scrie ca in cadrul UE, poti face toate stagiile. Francezii au organizatoric stagii de 6 luni. De exemplu daca tu ai 3 luni de cardiologie, vei face un stagiu de 6 in Franta si iti echivalezi in Romania doar 3 luni. Poti sa stai mai mult in acelasi spital, sau poti mrge in alt spital pentru a vedea mai multe lucruri. De exemplu eu am fost pe oncologie digestiva si urmatorul stagiu o sa vreau sa fie pe alta localizare (plaman sau san sau gineco), deoarece nu are rost sa mai vad inca 6 luni oncologie digestiva. Cumva ei au sectiile mai specializate ca noi. Rar vezi sa faca de toate (si aici vorbesc de toate specialitatile).

  • Diana

    Buna!
    Am o intrebare legata de RIB, pentru Revolut, RIB este doar documentul unde precizeaza BENEFICIAR, IBAN, si BIC? Si ai ales “SWIFT”?
    Multumesc:)

    • cristinacocioaba

      Buna. Eu am scos un extras de cont (statement in revolut) si de fapt RIB este IBAN-ul. Nu stiu ce este swift :D. CU drag.

  • Sorina

    Buna, am si eu o intrebare. Daca vrei sa iti prelungesti perioada de stagiu in Franta, te intorci in Romania sa faci actele sau se pot trimite online?

    • cristinacocioaba

      Buna. Da, daca doresti sa iti prelungesti stagiul, trebuie sa iti mai intrerupi rezidentiatul inca 6 luni. Iti trebuie acordul coordonatorului semnat, daca il ai pdf poti trimite prin posta, sau poti ruga pe cineva sa trimita actele in locul tau prin posta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *