FFI in Franta – Part 3: Cazare
In primele doua parti ale acestei serii de bloguri ai aflat cum sa aplici pentru un post de FFI in Franta si cum am gestionat eu invatarea limbii franceze. Urmatorul lucru important pentru care ar trebui sa iti faci griji este cazarea în Franta.
In spitalele din orase mai mici, exista posibilitatea de a sta la caminul spitalului. Atunci cand ai interviul pentru post de FFI, negociaza acest aspect cu medicul cu care vorbesti. De obicei acest cazari costa 100-200 de Euro, deci clar este un avantaj pentru este ieftin si tu vei ramane cu mai multi bani din salariu.
In Paris
Lucrurile nu sunt atat de simple, pentru ca de obicei la spitalele de aici nu sunt disponibile cazari si trebuie sa iti rezolvi tu aceasta problema.
Eu am aplicat pe site-ul Cite Universitaire care este un complex foarte mare de camine studentesti, din Paris ce ofera locuri de cazare si persoanelor angajate sau la studii doctorale. Din ce am cautat eu pe internet, sunt singurii care accepta cereri fara sa ai dovada ca esti inscris la Facultate. Pentru a aplica, am completat un formular pe site-ul lor in care a trebui sa spun durata sederii mele, bugetul si sa atasez dovada ca sunt angajata (attestation de fonction), copie dupa buletin si copie dupa CV.
Fiind perioada in care toti studentii incep facultatea, internii incep un nou semestru, este foarte dificil sa gasesti locuri disponibile. Eu am avut noroc, si am primit raspuns cum ca exista un loc la Casa Cambodgiei, dar incepand cu 22 Noiembrie 2021. Am tot discutat cu ei pentru a gasi o solutie si am stabilit ca in perioada 1 Noiembrie – 1 Decembrie 2021 voi sta intr-un studio care costa 887 Euro pe luna si de la 1 Decembrie 2021 ma voi muta in camera simpla pe care o primisem care costa 587 Euro pe luna.
Daca ma urmaresti pe instagram probabil stii ca am avut probleme cu cazarea si acel studio era foarte prost intretinut, cu o baie care mirosea ingrozitor si care nu facea in nici un caz acesti bani. Insa, camera in care m-am mutat la 1 Decembrie este curata, bine intretinuta si am reusit sa ma fac comoda aici. Totul e bine cand se termina cu bine.
Ce nu am stiut eu cand am aplicat?
Daca esti intern in reteaua AP-HP ( Assistance Publique – Hôpitaux de Paris ) poti primi cazare la Cite Universitaire mult mai usor, deoarece ei au o conventie prin care rezerva locuri pentru interni. Cand am aflat de acest lucru m-am enervat foarte tare, deoarece eu am intrebat de acest aspect cand am trimis dosarul de angajare al resurse umane si mi s-a spus ca nu stiu sa existe asa ceva. Atentie! Este doar pentru AP-HP, nu si pentru spitalele private din Paris!
Ideea este foarte simpla, trebuie sa completezi un formular (vezi mai jos linkul de descarcare) pe care il scanezi si il trimiti catre AP-HP pe adresa de email de pe el (bdi.praticiensetrangers@aphp.fr) si ei iti vor da un cod pentru o cazare la Cite Universitaire. Completezi apoi pe www.ciup.fr cererea, acolo vei introduce codul obtinut de la AP-HP si vei avea disponibila o camera pentru maxim 1 an.Avantajul este ca pentru AP-HP sunt rezervate camere mai bune si ca rezolvi foarte repede problema cazarii. Dezavantajul este ca o sa platesti 668 Euro pe luna, mai mult decat platesc eu care am primit cazare direct pe site-ul Cite Universitaire. Dar in disperarea de a avea unde sa stai, crede-ma, e mai bine decat sa cauti chirie in Paris.
Cateva lucruri pe care sa le stii despre Cite Universitaire
- Iti trebuie 2 luni de chirie la inceput deoarece trebuie sa platesti garantie (eu am platit 587 Euro), pe care o vei primi inapoi la 6 saptamani dupa ce se incheie sederea ta aici, si trebuie sa ai si chiria pe prima luna (chiria se plateste intre 1-5 ale fiecarei luni)
- Campusul este foarte linistit, curat si dotat cu: biblioteca, cantina, teren de tenis/fotbal, sala de forta, bazin de inot, laundry room, etc.
- Accesul in fiecare cladire se face pe baza de cartela si fiecare cladire are un paznic. Eu ma simt in siguranta aici si stiu ca nu exista riscul sa patrunda cineva strain.
- Se face curatenie in camera o data pe saptamana si o data la doua saptamani sunt schimbate asternuturile.
- Exista 2 bucatarii comune pe etaj care au plita electrica, cuptor cu microunde si cuptor normal unde te poti duce sa iti pregatesti ceva de mancare.
- Toate utilitatile (curatenie, paza, curent, caldura, internet) sunt incluse in pret.
Ce alte variante de cazare mai exista?
Exista varianta chiriei intr-un studio in Paris care ar costa in jur de 750-800 Euro, insa trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte: iti trebuie garantie, care de multe ori este cat 2 luni de cazare si trebuie sa vizionezi multe locatii, deci nu prea se poate rezolva de la distanta.
Mai exista varianta de colocation, adica convietuirea cu mai multe persoane intr-un apartament de 4-5 camere, fiecare avand cate o camera si bucataria, baia, sufrageria la comun. O camera ar costa in jur de 450-500 de Euro si din ce am vazut eu, garantiile sunt mai mici – in jur de o luna de chirie, maxim doua). Eu m-am uitat mult la aceasta varianta, deoarece asta era planul de rezerva daca nu primeam cazare la Cite, insa nu am fost la vizionari ca sa iti pot da mai multe detalii.
Cred ca cea mai stresanta parte a experientei din Franta a fost cazarea, deoarece pentru mine a fost foarte greu de rezolvat si am fost speriata ca nu o sa reusesc sa ma descurc. Pana sa ma mut in camera in care stau acum, am avut parte de niste experiente grele si stresante, dar in final totul e bine. Fac acest articol ca tie sa iti fie mai usor si sa reusesti sa te descurci mai usor.
Daca consideri acest articol util, arata-l si prietenilor tai. Poate ii ajuta si pe ei!