Importanța educației sexuale
Cineva m-a rugat să vorbesc despre educația sexuală, însă, înainte să mă apuc să scriu bloguri unde vă explic pe larg despre mecanismele biologice ale corpului uman, aș dori să îmi spun și eu părerea despre importanța educației sexuale implementate în școli.
De ce este importantă educația sexuală? În primul și în primul rând, prevenția unei sarcini neplanificate, mai ales în rândul adolescentelor. Haideți să facem un exercițiu de imaginație: gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă ați fi avut un copil la 16 ani sau mai puțin. Ați fi reușit să vă formați o educație, o carieră, să vă trăiți tinerețea și să vă concentrați pe dezvoltarea voastră pentru a fi într-adevăr pregătiți atât din punct de vedere financiar cât și psihologic pentru apariția unui copil în viața voastră? Bineînțeles că nu. Un copil reprezintă o schimbare majoră și necesită foarte mult timp și resurse. De aceea,ideal ar fi ca acesta să fie adus pe lume la momentul potrivit.
Am căutat pe internet niște statistici despre educație sexuală, mame adolescente și abandonul copiilor:
– În anul 2015 12% din mame erau adolescente (sursa)
– 18.000 de adolescente au devenit mame în 2018 (sursa)
– Multe povești ale mamelor adolescente decurg astfel:
”Andreea are 16 ani și este însărcinată în 6 luni. În satul în care locuiește, există multe adolescente însărcinate, iar profesorii sunt obișnuiți cu situația aceasta.
Locuiește cu mama ei și cu sora cea mare, care are și ea un copil. Trăiesc singure, tatăl lor părăsindu-le de mici. Casa în care locuiesc este situată la marginea unui sat, fără canalizare sau asfalt și este compusă dintr-o cameră și o bucătărie, fără grup sanitar interior.
Tânăra gravidă nu are alt sprijin în afară de mama și de sora ei. Tatăl copilului pe care Andreea urmează să îl nască are 20 de ani, nu se interesează de sănătatea ei și nu dorește să se implice în creșterea viitorului lor copil.
Pentru că Andreea nu avea cunoștințe legate de contracepție, vestea că a rămas însărcinată a luat-o prin surprindere.
“Profesorii m-au încurajat să continui școala chiar dacă sunt însărcinată. Sunt fete la noi care merg la școală, nasc și pe urmă se întorc din nou la școală. Unele abandonează că e prea greu și nu au cu cine să lase copiii. Eu o am pe sora mea și pe mama care stau acasă și o să pot să continui să mă duc la școală. A contat mult când am ales să păstrez copilul că și cei de la Salvați Copiii m-au îndrumat să nu renunț la școală și m-au ajutat să îmi depun dosarul să pot să primesc indemnizația să pot să cresc copilul după ce se va naște”, povestește fata. ”
– Mulți copii ai acestor mame ajung abandonați. Aveți aici siuația copiilor abandonați în 2018.
Mie una mi se pare dramatic ceea ce se întâmplă și multe situații de acest gen ar putea fi evitate dacă în școală s-ar face educație sexuală, pentru că după cum arată cifrele, adolescenții își încep oricum viața sexuală , măcar să poată să prevină o astfel de situație care le poate schimba viața radical și să aibă șansa la un viitor mai bun.
De asemenea, un alt punct deosebit de important sunt bolile cu transmitere sexuală. Este important ca tinerii să știe riscurile la care se supun, să înțeleagă cum le poate schimba viața contactarea unei infecții cu transmitere sexuală precum HIV sau cu virusuri hepatitice.
Prin acest articol am încercat să vă sensibilizez puțin în legătură cu subiectul acesta, să descoperim împreună realitatea înspăimântătoare în care trăim și poate că dacă în viitor se va ivi ocazia să se poată face o schimbare în direcția educației copiilor cu privire la aceste aspecte, cineva va lua atitudine.
În viitor o să vă povestesc pe larg despre modul de funcționare a sistemul reproducător și menținerea sănătății acestuia.
Voi ce părere aveți? Ar trebui să se introducă educația sexuală în școli? Eu una sunt de acord cu această măsură și mi se pare că în starea în care este societatea românească la momentul actual, este chiar o urgență.