Facultate,  Medicină

Încep facultatea. Ce îmi cumpăr?

Astăzi am fost întrebată de cineva despre ce lucruri ai nevoie atunci când începi facultatea de medicină. Plus că, atunci când v-am cerut sfaturi despre ce articole să scriu, cineva a dorit să spun câteva cuvinte despre ce caiete/agende avem nevoie la facultate. Astfel că o să vă spun câteva cuvinte despre ce lucruri consider eu că aveți nevoie când începeți facultatea de medicină.

1. Halatul este un lucru pe care trebuie să îl procurați (deocamdată singurul care este obligatoriu). Aveți nevoie de halat la laboratoarele de lucrări practice: anatomie, biochimie, fiziologie unde chiar o să faceți lucruri practice și aveți nevoie de protecție. Eu am avut un halat cu mânecă scurtă pe care l-am purtat și vara și iarna, însă puteți să vă procurați unul cu mânecă scurtă pentru perioadele de vară când este foarte cald și unul cu mânecă lungă pentru iarnă când temperatura vă permite să fiți mai acoperiți și să nu vă topiți de cald.

2. Echipamentul sportiv este iarăși o ținută must have. Depinde foarte mult de sportul pe care îl practicați, însă atenție: chiar se face sport și chiar va trebui să fiți echipați corespunzător. Eu am făcut înot și a trebuit să îmi iau costum de baie întreg, cască și papuci.

3. Instrumente de scris – aici depinde de fiecare dintre voi. Puteți să vă luați markere pentru a sublinia pe cărți, carioci sau creioane colorate pentru că veți desena planșe pe la anatomie când învățați, pixuri sau stilou.

4. Papetărie – fiecare ar trebui să îți cumpere în funcție de preferințe. Pentru că în liceu și generală de abia așteptam să scap odată de caiete și să nu le mai car în spate, am optat pentru coli și viața mea a fost mai ușoară decât cea a colegilor care și-au făcut câte un caiet pentru fiecare materie. Mi-am făcut dosare pentru fiecare materie și când ajungeam acasă puneam ce am scris în ziua respectivă în acele dosare. De asemenea, recomand cu căldură un planner pentru a vă menține organizați. Pe lângă cursuri o să aveți tot felul de activități și responsabilități.

5. Atlas de anatomie – oricât de mult aș urî eu anatomia și oricât de mult nu mi-ar fi plăcut, avem nevoie de ea toată viața, indiferent de specialitatea pe care o alegem. Încă consider că un atlas de anatomie printat este o investiție bună. Eu l-am folosit în fiecare an al facultății. Îl folosesc inclusiv acum, când învăt pentru rezidențiat, pentru a revedea unele elemente ca să pot să îmi imginez ceea ce citesc. Eu mi-am luat Netter printr-un coleg care probabil avea conexiuni cu cineva de la vreo tipografie și costa mai puțin decât la standurile din facultate. Vă sfătuiesc să faceți la fel. Nu are rost să dați 300 de lei pe o carte pe care o puteți procura cu 150. Ah, și nu vă grăbiți să îl luați din prima zi. Așteptați să și-l cumpere colegii ca să vedeți cine a reușit să îl scoată la un preț rezonabil – există variante pdf pe care le puteți utiliza câteva săptămâni până vă procurați varianta printată. Informațiile de genul circulă repede printre voi, o să vedeți.

Optional – tabletă/laptop. Dacă vă permiteți, cumpărați-vă o tabletă cu tastatură/un laptop ușor pe care să le puteți ține în geantă. Din anul 2 de facultate mi-am achiziționat o tabletă cu tastatură și mi-am scris toate cursurile și lucrările practice, apoi le scoteam la imprimantă și învățam direct de pe ele. Nu aveți idee cât de mult mi-a ușurat munca această practică. Plus că, mulți profesori spun lucruri în plus la cursuri, sau vorbesc foarte repede și nu ai timp să îți notezi de mână. Pe mine scrisul m-a ajutat mereu să fiu mai atentă la cursuri și faptul că deja trecuse prin mintea mea informația respectivă, a doua trecere era mult mai ușoară.

O să vă zic și despre lucrurile pe care eu nu mi le-am cumpărat pentru că nu am considerat că îmi vor fi utile.

1. Trusă chirurgicală (bisturiu, ace, pense, fire) – pasionații de chirurgie și-au luat-o probabil încă de când erau în liceu. Însă nu o veți folosi în anii mici. Puțini sunt cei care și-au pus bisturiul pe cadavre. Luați-vă dacă știți 100% sigur că veți face chirurgie pentru că e bine să vă apucați de exersat noduri încă de mici. Mâna chirurgului se exersează ani de zile pentru precizie, așa că nu strică să vă apucați din timp. Eu am știut mereu că nu o să fac chirurgie așa că nu am văzut rostul procurării unei astfel de truse.

2. Craniu – eu am învățat foarte bine neuroanatomia de pe Netter și de pe un soft ce arăta oasele 3D, așa că nu văd rostul unei investiții destul de mari pentru un semestru de anatomie. Plus că mi se pare creepy să stai cu craniul în casă (poate sunt doar eu ciudată – însă mereu când văd cranii sau oase mă gândesc la filme de groază și moarte și mă trec fiori). Eu una am supraviețuit și fără ele. Oasele corpului uman există la facultate, în sala de anatomie, și cât vă uitați la ele în timpul lucrărilor practice plus un atlas este suficient pentru a vă descurca la examen.

3. Stetoscop – în nici un caz nu o să vă trebuiască stetoscop din primul an. Prima dată când veți folosi stetoscopul va fi în anul 3. Părerea mea este să nu faceți această investiție atât de devreme deoarece aveți oricum destule cheltuieli în anul 1, nu vă mai trebuie una în plus (și este una destul de mare). Când vă cumpărați stetoscopul, investiți într-unul bun. Eu mi-am luat un stetoscop nu tocmai calitativ și mi-a fost foarte greu la semiologie pentru că nu auzeam nimic. Ulterior a trebuit să îmi cumpăr un Littman pentru că urechea mea neformată + stetoscop de genul acela nu erau o combinație prea bună. Nu faceți greșala mea. Mai bine vă pregătiți din timp pentru această cheltuială (anunțați-vă părinții cu luni înainte că la un moment dat veți avea nevoie de o sumă de bani mai măricică pentru ca ei să poată să își calculeze acest efort financiar). Dacă nu vă permiteți, încercați să găsiți stetoscope second hand sau luați-vă unul mai ieftin și până la urmă o să vă obișnuiți cu el (trebuie doar mai mult exercițiu). Eu am avut colegi care aveau același stetoscop Moretti și nu aveau probleme să audă sufluri sau raluri. Probabil problema era la mine.

4. Cărțile scrise de profesorii din facultate direct de la editură – nu merită!! Îmi pare nespus de rău să spun asta însă majoritatea cărților din facultate sunt extraordinar de prost scrise și nu merită să le cumperi la suprapreț doar ca să îi îmbogățești pe autori. Luați-vă cărțile de la biliotecă, sau dacă doriți să subliniați pe ele luați-le xeroxate. Dacă puteți învăța direct de pe laptop/tabletă, căutați varianta pdf. Voi știți de câte ori am deschis eu toate cărțile xeroxate/cursurile pe care le am din facultate? Niciodată. Pe majoritatea le-am aruncat. Mai am doar niște cărți pe care le tot mut dintr-o parte în alta. Când m-am hotărât că o să fac medicină internă sau o ramură medicală, am decis să investesc în tratatul de medicină internă Harrison. Deși a fost o carte extrem de scumpă am folosit-o mai mult decât am folosit multe cărți din facultate. Eu o consider o investiție pentru toată viața unui clinician. Dintre cărțile din facultate, pe 2 le-am cumpărat de la editură pentru că am considerat că sunt scrise foarte bine și că îmi vor fi utile în viitor: Farmacologie – Ion Fulga pe care am mai deschis-o din când în când de-a lungul anilor și Semiologie Medicala de I. Brucker pe care am folosit-o la toate stagiile pentru a reciti semiologia.

Cam acestea sunt sfaturile mele pentru cei care în toamna aceasta urmează să mergeți la UMF. Vă doresc multă baftă și bucurați-vă de această etapă din viața voastră pentru că sunt cei mai frumoși ani (mai frumoși decât cei de liceu).

One Comment

  • Florin Ursu

    Foarte frumos prezentat, bravo! Sunt in clasa a 12-a si daca intru la buget, m-am scapat de frenezia halatelor ca-l am pe al meu din clasa a 7-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *