Interviu

Interviu #2: Luiza (study_medicinee)

În acest articol continuam seria de interiviuri pe care am decis să o fac ca să aduc în față niște oameni care mie îmi sunt foarte dragi, niște oameni care inspiră și au ceva de spus. Sper ca aceste interviuri să vă aducă un plus de cunoaștere și motivație.

Eu o urmaresc pe Luiza (@study_medicinee) încă de la începuturile mele pe instagram și întotdeauna mi-a plăcut munca ei în ceea ce privește notițele și motivația de a învăța. Este o persoană extraordinară, care muncește din greu și aduce un plus de valoare în comunitatea ei.

1. Bună, Luiza! Iți mulțumesc din suflet că ai acceptat să faci acest interviu. Cine ești si de unde vii?

Hello! Și eu îți mulțumesc mult pentru această oportunitate. Numele meu este Luiza, dar toată lumea mă știe probabil de pe Study_medicinee. Sunt studentă în primul an la medicină generală în cadrul UMF Carol Davila, în București.

2. Cum ai hotărât că vrei să devii medic? Care a fost momentul decisiv?

Sincer, nu cred că am avut neapărat un moment anume. De când am ales profilul pe care să îl urmez la liceu aveam în gând medicina, dar orientativ. Nu era ceva bătut în cui. Pe parcursul liceului, dirigintele nostru ne tot aducea foști elevi de ai săi care erau studenți la medicină (dar și la alte facultăți) și ne vorbeau despre viața de student. Totodată, am fost și în numeroase excursii și am vizitatmajoritatea facultăților de medicină din țară. Totul a venit gradat, dar cred că cel mai mult am simțit că asta vreau să fac în clasa a 11-a, când am fost să vizităm Facultatea de Medicină din București, făcând și turul ei. Eu deja începusem pregătirea pentru admitere de câteva luni și atunci mi s-a confirmat faptul că asta e ceea ce trebui să fac, că pentru asta am nevoie să muncesc.

3. Dacă nu făceai medicina, care ar fi fost cariera pe care ai fi ales-o?

Nu am avut niciodată în gând altceva în afară de medicină. Când începusem pregătirile am avut o perioadă destul de grea, deoarece volumul de materie care trebuie învățată se mărise deodată și eram copleșită. Mă gândeam la Academie sau lucruri de genul dar am trecut peste acest obstacol și tot la medicină am ajuns. Numai asta mi se părea că mi se potrivește.

4. La medicină este foarte mult de învățat și poate deveni copleșitor, mai ales în sesiune. Care este secretul tău? Cum te menții motivată astfel încât să ai puterea să o iei de la capăt în fiecare zi?

Cu siguranță, medicina poate fi un domeniul care poate constitui o provocare pentru oricine. De-a lungul drumului meu de pregătire pentru admiterea la medicină am lucrat mult la această parte, legată de motivație. Cred că este tare important ca noi să fim cei mai mari fani ai noștri. Să ne susținem și să ne încurajăm permanent. Desigur, ca oricine mai am și eu momente în care mă simt compleșită sau descurajată, este normal. Dar, cum am mai spus, încerc că mă încurajez. Consider, de asemenea, că avem nevoie și de un echilibru în viața noastră. Nu suntem roboți, nu putem învăța non-stop, avem nevoie și de momente de relaxare, în care să vizionăm un serial, să citim o carte bună sau să vorbim cu un prieten apropiat. De aceea, caut mereu să am această balanță între toate aspectele din viața mea, să mă ascult.

Nu am un secret magic care să mă ajute să fiu mai motivată sau mai productivă, am și eu zilele mele, dar de obicei încerc să îmi mențin o atitudine pozitivă. Și disciplina! Nu pot să subliniez suficient importanța ei. Și în zilele în care nu am atâta chef încerc să trag de mine, încerc să fac ceva mai ușor. Mereu mă simt mai bine după ce fac asta pentru că nu m-am lăsat copleșită de aceste sentimente.

5. Te-ai gândit la niște specialități care ți se par interesante? Știi ce fel de medic vrei să devii?

Ca să fiu sinceră, până acum mi-am schimbat opțiunile de multe ori. Studiem mereu lucruri noi și foarte interesante, care mă fascinează. Ar fi greu să spun că am în minte o specializare pe care o voi urma cu siguranță. Încă analizez și cercetez, dar în timp voi decide.

6. Ce planuri ai pentru parcursul tău profesional? Ce dorești să faci în viitor ca să te dezvolți?

Momentan planurile mele sunt puțin sistate, având în vedere și circumstanțele actuale. Dar asta nu înseamnă că voi renunța la ele. Vreau să iau parte la evenimentele din cadrul facultății, la congresele care se organizează și nu numai. Momentan fac și voluntariat în cadrul Societății Studenților în Medicină din București (SSMB) iar anul acesta fac parte și din comitetul de organizare a International Medical Students’ Congress of Bucharest (IMSCB). De asemenea, plănuiesc să particip și la conferințe și workshop-uri pentru a-mi dezvolta aptitudinile medicale. Consider că avem datoria, ca și studenți. să căutăm mereu ceva în plus față de ce ne oferă facultatea, să explorăm, numai astfel putem să atingem performanțe remarcabile.

7. Contul tău de instagram este absolut minunat: scheme frumoase, motivatie și voie bună. Cum ai început acest cont? Ce te-a determinat să împărtășești cu oamenii munca ta?

Îți mulțumesc mult! Încerc mereu să aduc un strop de motivație și să ajut, dacă pot. Contul meu a apărut din dorința de a ajuta alți oameni, ajutându-mă pe mine. Urmăresc multe conturi de acest gen din străinătate și mi-am spus că și la noi ar trebui promovat astfel de conținut. Fiind la final de clasa a 11-a, mi-am deschis acest cont și încet, în timp, a ajuns să fie destul de cunoscut. Nici eu nu aveam o imagine complet clară despre ceea ce vreau să fac cu el sau direcția în care vreau să meargă, atunci când am început, dar pe parcurs totul s-a conturat foarte frumos. Mereu evităm să facem ceva, să lucrăm la un proiect nou deoarece vrem ca totul să fie perfect pregătit. Adevărul este că acest lucru nu va fi niciodată posibil. Trebuie doar să începem și să ne dăm seama pe parcurs. Astfel, am crescut și eu odată cu acest cont, am cunoscut multe persoane minunate și am avut ocazia să împărtășesc din experiențele mele.

8. Ce te motivează să contui să postezi?

Acum nu cred că pot îmi imaginez cum ar fi să mă opresc și să renunț la acest cont. Am cunoscut mult prea mulți oameni și am reușit să ajut lumea, chiar și cu o vorbă bună sau doar un sfat. Îmi place mult comunitatea care s-a creat în jurul acestui cont și mi-ar fi destul de greu să renunț. Sunt oameni extrem de faini și îi apreciez pe fiecare în parte. Chiar e un lucru remarcabil și mă bucur pentru prieteniile pe care le-am legat prin intermediul acestui cont de studygram.

9. Cum reușești să își faci timp să faci atâtea scheme și desene și să le și înveti?

Primul semestru a fost o provocare din acest punct de vedere, deoarece trebuia să îmi schimb modul de învățat cu care eram obișnuită în liceu. Am încercat diverse metode dar pentru mine, cel mai eficient este să îmi fac notițe cu lucrurile esențiale și când le învăț propru-zis să trec și prin detalii și să le memorez. Dacă nu am baza, degeaba încerc să construiesc ceva. De asemenea, notițele încerc mereu să le fac în săptămâna în care am făcut o anumită lecție. Așa, în sesiune am habar de ideile principale și tot ce rămâne de făcut este să repet materia și să o aprofundez.

10.   Este o perioadă destul de grea pentru toată lumea având în vedere pandemia de COVID-19. Cum experimentezi tu această perioadă și ce emoții te-au încercat?

Sinceră să fiu nu credeam că avea să fie atât de gravă toată această situație, dar se pare că lucrurile au stat altfel. Noi am încetat cursurile la facultate pe la începutul unii martie și ulterior le-am reluat online. Trebuie să recunosc că inițial nu mi-a surâs ideea asta de stat în casă și cursuri online, dar am învățat să nu mă mai împotrivesc și să accept lucrurile așa cum vin. Drept urmare, cursurile online s-au dovedit a fi mult mai ok decât mă așteptam și am reușit să mă adaptez și să mă organizez pentru a fi productivă și în această perioadă.

De asemenea, trebuie să recunosc faptul că am renunțat să mă uit la știri la televizor deoarece mi se pare că dramatizează destul de mult situațiile și mă face neliniștită, așa că mă informez doar din surse sigure despre ceea ce mă interesează. Este o perioadă mai delicată dar e cel mai bine așa, în auto-izolare, și sper că se va termina totul cu bine. Mereu așa este.

11.  De asemenea, este foarte greu să te menții motivat și productiv în această perioadă, dar am vazut pe contul tău de instagram că reușești totuși să duci la capăt sarcini? Care sunt metodele care te fac să fii mai motivată si productivă? Ce idei de organizare care pentru tine funcționează poți împărtăși cu noi?

Recunosc faptul că în prima săptămână în care am afllat că nu se mai fac cursuri la facultate am stat și m-am uitat la serial, am citit, efectiv am lenevit. Dar a fost o săptămână. Fiind obișnuită de la facultate să fie mereu productivă, simțeam nevoia să fac ceva, să fiu utilă. Așa că am început să fac câte ceva zilnic, nu trebuia să mut munții sau ceva, dar încercam să fiu productivă. Oricum eu îmi plănuiesc mereu ziua. Așa sunt sigură că nu pierd prea mult timp aiurea. Nu am o metodă anume care să garanteze productivitate și motivație instantaneu. Dar pot să vă împărtășesc programul meu în mare, poate vă inspiră și pe voi să vă organizați.

Ziua pentru mine e împărțită în două cicluri. Mă trezesc cât de devreme pot și după ce îmi fac rutina de dimineață și mănânc, mă pun să studiez sau stau la vreun curs dacă am. La prânz după ce mănânc mă relaxez, dorm sau citesc. Orice care să nu fie legat de facultate. După-amiaza tot așa, mai citesc vreun curs, scriu sau stau la laboratoare. Serile sunt diverse. Dar un lucru care nu se schimbă este faptul că ies afară să fac mișcare. Stau deja toată ziua la birou, mișcarea este mai mult decât necesară.

Important este să găsiți o balanță. Să nu munciți în exces într-o zi pentru că în următoarea nu veți mai avea energie pentru nimic. Încet și sigur, câte puțin zilnic.

12. Am observat că îți place să citești. Care este cartea ta de beletristică preferată? Dar cea de dezvoltare personală?

Cartea mea preferată am citit-o în clasa a 11-a, după ce am văzut filmul ei mai întâi. M-a impresionat mult și chiar mi-a plăcut. Se numește „Un motan pe nume Bob” și este scrisă de  James Bowen. Acesta povestește cum motanul l-a ajutat să scape de dependența de heroină și să câștige bani cântând pe străzile Londrei. Parcursul său de la dependent de heroină căruia nu îi mai oferea nimeni nicio șansă, nici măcar familia la un cetățean respectat este uluitoare. Iar faptul că motanul îi este alături în tot acest drum este admirabil. Legătura dintre ei este cu adevărat specială.

Iar ca și carte de dezvoltare personală este fără nicio îndoială: „Antreneaza-ti creierul!” de dr. Joe Dispenza. A fost printre primele cărți de acest gen pe care le-am citit și a avut un impact real asupra mea. M-a ajutat și m-a motivat, fiind la începutul drumului de pregătire pentru medicină.

De asemenea, citesc și poezii, îmi plac tare mult. Știu că nu ai întrebat sau ceva dar trebuia neapărat să menționez de „Vei plânge mult ori vei zâmbi?” de Lucian Blaga. Este superbă! O recomand cu drag!

13.  Ce alte pasiuni mai ai?

Îmi place să învăț constant lucruri noi, să mă dezvolt. De aceea, fac multe lucruri pe lângă facultate și Instagram. Îmi place mult fotografia, îmi pozez mereu prietenii, îmi place să gătesc (un skill indispensabil unui student plecat de acasă hah). De asemenea, cânt la chitară cât și vocal de mică, muzica e o parte importantă din viața mea. Mă bine-dispune mereu. Îmi place mult și să scriu, să fiu creativă, motiv pentru care sunt și scriitoare pe Blog de mediciniști, dar fac și parte din departamentul de PR din carul SSMB.

14.  Numește trei lucruri care te fac fericită în orice moment din zi.

Cred că ar fi: muzica, How I met your mother și plimbările.

15.  Care este citatul după care te ghidezi în viață?

Huh, ar fi destul de multe deoarece citesc mereu și subliniez citate prin cărți. Cel pe care ți-l voi spune pare oarecum clișeic și nu pot spune că mă ghidez neapărat după el, dar de fiecare dată a devenit realitate: „She believed she could so she did.” Nici nu știu de unde sau al cui este dar chiar mi-a plăcut mult și cred că mă definește destul de bine deoarece sunt o fire mai independentă și îmi place mereu să fac lucruri pe care mulți oameni nu au curajul să le facă.

16.  Numeste trei oameni care te inspiră să fii o persoană mai bună.

Printre persoanele care mă inspiră mereu și pe care le urmăresc cu drag se numără: Dr. Mihail Pautov, Rickey Thompson și Miruna (_productiveprocrrastinator_).

17.  Ce sfaturi ai pentru cei ce doresc să urmeze facultatea de medicină și au îndolieli că vor reuși? Credeți în voi! Cred că a devenit acum o competiție mult mai acerbă cea cu propria persoană și încrederea în tine, de cât admiterea în sine. Și eu am avut îndoieli la rându-mi și mă gândeam că poate nu sunt suficient de bună sau că locul meu nu este aici. Dar nu spune nimeni unde vă este și unde nu vă este locul, voi decideți asta! Să nu uitați! Trebuie să crezi în tine și să muncești pentru ceea ce îți dorești până îl obții. Nimeni nu a reușit din prima, succesul nu apare peste noapte. E nevoie de ani, de sute de grile lucrate și pasaje citite de zeci de ori pentru a reuși. Dar nimic nu se compară cu senzația de satisfacție pe care o ai când în sfârșit atingi obiectivul pe care ți l-ai propus. Credeți-mă! Așa că, nu renunțați, prin orice treceți, capul sus și înfruntați fiecare obstacol fiind niște oameni verticali. Avem nevoie de mai multe persoane de acest gen. Vă îmbrățișez și aveți grijă de voi! 🕊️

Mulțumim mult, Luiza. Răsunsurile sunt extraordinare și pline de pozitivitate și voie bună. Mă simt deja mai inspirată și pregătită să merg să mai muncesc puțin la obiectivele mele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *