Interviu #3: Alina (medicineisart)
Alina este o persoană care face niște conspecte și notițe extraordinare. Este foarte talentată și foarte ordonată. Plus că se vede că muncește foarte mult la materialele pe care le face. Pe Alina o puteți găsi pe Instagram (@medicineisart)
1. Bună. În primul rând, îți mulțumesc din suflet că ai acceptat să realizezi acest interviu. Cine ești și de unde vii?
Bună, îți mulțumesc tare mult pentru invitație. Mă numesc Alina si sunt studentă în anul 4 la Medicină Generală în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie Oradea.
2. Povește-ne puțin despre momentul în care ai știut că vrei să urmezi facultatea de medicină.
M-am hotărât că vreau să urmez Facultatea de Medicina în clasa a 12-a. Destul de târziu, dar eram o fire tare visătoare, mă vedeam făcând multe lucruri, dar niciodată (până atunci) nu luasem o decizie concretă. Inițial am încercat la Medicina Dentară. Recunosc că nu m-am pregatit mai deloc, dar încă eram o visatoare, așa că m-am prezentat la admitere. Nu am intrat. Pe moment am considerat acest eveniment o mare dezamăgire (nejustificată sincer). Însă un an mai tarziu am înțeles că locul meu era la Medicină Generală. Nu a fost ușor să stau un an acasă și să mă pregătesc, dar în acea perioadă de pregătire am descoperit cu adevărat frumusețea și complexitatea organismului uman și m-am îndrăgostit de tot ceea ce înseamnă medicina.
3. Dacă nu ar fi fost medicina, ce ai fi făcut?
Dacă nu ar fi fost Medicina aș fi făcut ceva în domeniul design-ului interior sau arhitectură.
4. Știm cu toții că învățatul poate deveni copleșitor și plictisitor, mai ales în sesiune. Cum reușești să te menții motivată pentru a învăța? Poți să împărtășești cu noi un secret care te ajută când ai mult de învățat și zero chef?
Într-adevar, informația pe care trebuie să o studiem este copleșitoare si uneori chiar avem impresia că nu o vom scoate niciodată la capăt. Dar aici vine si partea interesantă a lucrurilor: suntem creați într-un mod atât de minunat și avem capacitatea de a ne adapta și de a lupta. Și cel mai mult trebuie sa luptăm cu “cheful”. Chiar am o postare pe instagram legată de motivație vs. disciplină ( vă invit sa o citiți). Cred cu tărie ca disciplina este soluția de care avem nevoie pentru a combate “cheful” în toate aspectele vieții noastre.
Mă mențin motivată pentru a învața datorită faptului că îmi iau în serios munca. Am ales acest domeniu pentru că mi-am dorit, nu m-a obligat nimeni. Îmi place, defapt iubesc ceea ce fac. Învățatul, participarea la cursuri, proiectele, tot ceea ce trebuie să fac pentru facultate sunt responsabilitatile mele.
Când am mult de invatat si 0 chef, încep întotdeauna prin a studia ceva ce îmi place. Din 5-6-7 subiecte pe care le studiem într-un semestru, e imposibil să nu îmi placă nici măcar unul. Așadar, încep prin a studia la ce îmi face plăcere, apoi treptat, adaug și ceea ce este necesar.
!!Vreau totuși să nu vă faceți o falsă impresie despre mine. Nu reușesc să învăț în fiecare zi. Sunt zile în care chiar nu fac nimic legat de facultate. Dar si zilele acelea au un scop.
5. Care sunt planurile de viitor în ceea ce privește cariera? Ce activități dorești să faci pentru a te perfecționa?
Încerc să investesc constant în viitoarea mea carieră de medic și să profit de fiecare oportunitate care se ivește și care mi-ar putea îmbunătăți aptitudinile: voluntariate, workshop-uri, conferinte, prezentări, etc.
6. Te-ai gândit la niște specialități care ți-ar plăcea? Care sunt acelea și ce ți se pare fascinant la ele?
M-am gandit la anumite specialități, însă toate specialitățile mi se par fascinante și cred că în dreptul fiecarei specialități pe care am studiat-o până acum am zis: ASTA VREAU SA FAC! Totuși, îmi e mai ușor să mă pronunț legat de ceea ce nu vreau să fac pe viitor și anume o specialitate chirurgicală (dar nu zic nu la cele intervenționale minim invazive!).
Rămân deschisă și curioasă la tot ceea ce urmează să mai studiez!
7. Ai un spațiu de învățat extraordinar de frumos. Crezi că estetica locului unde îți desfășori activitatea contează pentru a avea un randament mai bun?
Mulțumesc tare muuult. Da, consider că estetica locului unde îmi desfășor activitatea este importantă. Eu îmi petrec cea mai mare parte a zilei la birou. Astfel am încercat să îmi creez un spațiu care sa mă ‘stimuleze’ în a munci dar in același timp să fie și un loc fain, unde să îmi facă placere să stau. Dar cred că mai important decât estetica este să ai un spațiu de lucru curat, aerisit si nu foarte încărcat.
8. Notițele tale sunt absolut superbe și ești foarte talentată. Când a început această pasiune a ta și cum ai învățat să realizezi niște conspecte atât de estetice. Cât timp ți-a luat până să dobândești aceste skilluri?
Îți mulțumesc. De când am început școala am fost învățată să am caiete ordonate, copertate si fără colțuri sau pete de cerneală! De vină e tatăl meu care îmi verifica din când in când caietele. Se uita mereu cum scriu și mă sfătuia să am un caiet ordonat, să scriu cu roșu cuvintele cheie, etc.
Deci pot spune că m-a preocupat mereu acest aspect, însă pasiunea a luat naștere la facultate. Până să ajungem la facultate aveam toți caiete cu informația dictată, însă la facultate am dat de cărți cu un volum imens de informații si mi-am dat seama ca nu am cum să învăț atât de multe detalii. Și așa am inceput sa îmi fac notițele. Nu a fost greu să le fac atât de estetice, pentru că nu trebuia decât să adaug câteva detalii precum: un titlu scris mai diferit, chenare, tot felul de săgeți, buline, sticky notes. Găsiți foarte multe idei pe Pinterest sau chiar Instagram.
Nu mi-a luat foarte mult timp. Încerc să urmez cam aceeași schemă la fiecare materie și acum nici nu mă mai gandesc prea mult: “oare cum sa scriu titlu sau cum sa așez informația în pagina”, etc.
9. Îți faci desene pentru toate materialele pe care le ai de învățat și pentru toate detaliile? Când mai ai timp să le și înveți?
Eu învăț desenând. Un lucru important pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl cunoască este stilul propriu de a învața. Eu am memorie vizuală, astfel ca orice diagramă, schemă îmi rămâne în cap. Și nu doar atât dar mă și ajută să corelez o cantitate mai mare de informații cu un simplu desen (adică fac o schema foarte simplificată, sau un desen banal, dar pe baza căruia eu am învățat mult mai multe informații decat se vede..mă ajută mult acest aspect și în recapitularea informației respective)
P.S. aceste scheme nu sunt postate pe Instagram – ceea ce vedeți pe Instagram, adică desenele mai artistice, le fac de obicei în timpul liber.
Nu îmi fac desene la toate materiile, sau cel puțin nu la toate detaliile. Îmi fac desene atunci cand imi e mai greu sa rețin o anumită informație.
A se nota și faptul că îmi place să desenez!
10. Aș vrea să abordăm problema instagram versus realitate. Mi se pare foarte important să știm să delimităm ceea ce vedem pe instagram de realitate și să încercăm să nu ne comparăm. Povestește-ne pe scurt o zi banală din viața ta și ce proporție din timpul tău o dedici învățatului.
Este un subiect care mă preocupă și pe mine de ceva timp. E foarte ușor să ne comparăm cu cineva din mediul online: ”Uite cat invata X; ah, uite ce notițe are Y; dar uite ce lucruri faine are Z’’. Sunt doar câteva din expresiile pe care le-am văzut și le-am auzit. Uneori am picat și eu în această capcană. Mediul online e un mediu in care dacă vrei să te implici trebuie să o faci cu limită și multe frâne. În momentul în care te uiti la o anumită persoană și acesta trezește în mintea ta îndoieli si neajunsuri trebuie să faci un pas înapoi.
Sfaturile mele legat de acest aspect sunt: să luăm ce este bun de la fiecare, să învățam dacă avem ceva de învățat de la cineva și să ne inspiram. Totusi să nu uitam că aceste sentimente de comparație își au rădăcina într-o inimă nemulțumită, nerecunoscătoare – deci să lucrăm și la atitudine.
O zi din viața mea arată cam așa (ediția CARANTINĂ): mă trezesc și îmi fac rutina de îngrijire, apoi fac curățenie! ( da, aproape în fiecare zi fac, e un fel de sport productiv pentru mine), apoi pregatesc cafeaua si o beau în timp ce imi fac Devotionalul ( = citesc + studiez Biblia și mă rog), după îmi pregătesc micul dejun și îmi fac to do list-ul pe ziua respectivă. Studiez în fiecare zi cât pot: uneori jumătate de oră, alteori ore întregi, cu pauze dese în care deobicei vorbesc cu familia, prietenii, îmi pregătesc o gustare dulce..depinde! După studiu pregătesc masa. După masă continui fie cu studiul, fie îmi petrec timpul cu soțul. Seara de obicei mă relaxez (jocuri, seriale, cărți, youtube, Instagram, etc). Depinde foarte mult de la o zi la alta, dar indiferent de zi acestea sunt activitati care sunt constante.
11. Trăim niște vremuri destul de grele deoarece viața noastră s-a schimbat dramatic odată cu apariția pandemiei COVID-19. Cum trăiești tu această experiență, ce emoții ai în perioada aceasta și cum îți menții sănătatea mintală intactă?
Într-adevar trecem printr-o perioadă grea. Eu sunt Creștină, iar Credința în Domnul Isus Hristos este Sursa nădejdii, liniștii si păcii mele în mijlocul acestei perioade.
12. E greu să fii productiv de acasă, mai ales în această perioadă. Poți împărtăși cu noi secretele tale de organizare și productivitate?
Și eu mă lupt in egală măsură în care vă luptați și voi în această perioadă. Mă gândesc pe de-o parte că nu voi mai avea niciodată timpul acesta si că aș putea să îl investesc în cei dragi, dar pe de altă parte știu că trebuie să muncesc și pentru facultate.
Nu dețin niciun secret. Cred totuși că cel mai important lucru e să fim constanți în ceea ce facem, să muncim în fiecare zi câte puțin pentru ceea ce ne dorim (“Slow progress is still progress”)!
Și un alt lucru care pe mine mereu mă ajută este să încep cu ce imi place! Cand înveți cu drag, ai alt randament!
13. Cum ai început pagina ta de instagram? Ce te motivează să continui?
Am început pagina de instagram după ce am vazut astfel de pagini în străinătate. Adevarul e că imi place foarte mult sa postez, să fac poze, să discut cu atâția oameni din diferite țări. Pagina aceasta mă motivează în primul rând pe mine și în același timp mă responsabilizează! Dar cu adevarat ceea ce mă motivează să continui sunt mesajele. Primesc multe mesaje in care oamenii imi spun că le-am fost de ajutor. Și cred că acesta este și scopul: Să fiu de folos, de ajutor!
14. Ce hobbyuri ai? Care sunt activitățile care aduc un plus de valoare în viața ta?
Iubesc să fac poze, aș face non-stop!! Îmi place să calatoresc și să mă bucur de tot ceea ce ma înconjoară! Consider că activitățile precum voluntariatele, misiunile medicale, și orice lucru bun pe care îl pot face: să îmi ajut bunicii, părinții, prietenii, etc.. toate aduc valoare vieții mele.
15. Numește trei lucruri care te fac fericită la orice oră din zi.
Întrebare foarte grea…:îmbrățișările, zâmbetele celor din jurul meu, căpșunile.
16. Care este citatul după care te ghidezi în viață?
Nu am un citat după care mă ghidez în viață
17. Numește trei oameni care îți plac și care te inspiră să fii o persoană mai bună.
Soțul meu, părinții mei – ca și un intreg- și soacra mea ( are >50 de ani și e studentă la BFK anul 2, un apropo pentru cei care cred că e prea târziu să facă ce le place) ! Ei sunt oamenii care mă inspiră în fiecare zi!
18. Ce sfaturi ai pentru cei care doresc să urmeze o facultate de medicină și se îndoiesc că vor reuși?
Pentru toți cei care își doresc să dea la medicină si au îndoieli că vor reuși , vreau să le spun că majoritatea ne-am confruntat cu astfel de sentimente. Important este să nu le lăsăm să pună stăpânire pe noi. Învingeți-le muncind! Luptați pentru visul vostru si încetați sa vă mai comparati cu colegul care pare sa aibă totul sub control!!! Cereți ajutor daca aveți nevoie! Aveți încredere în voi! Daca vă pot ajuta cu ceva, știți unde mă găsiți.
Acest interviu a fost extraordinar. Mulțumim încă o dată Alina! Sper că informațiile oferite de tine în acest interviu să fie de ajutor și să inspire, la fel ca munca ta de pe Instagram.
One Comment
Mirela
Sunt destul de incantat sa descopar acest site grozav. Am vrut sa-ti multumesc pentru timpul acordat pentru aceasta lectura fantastica!! Cu siguranta mi-a placut fiecare parte din ea si te-am marcat pentru a cauta informatii noi in blogul tau.