Interviu,  Sănătate

Interviu #6: Sebastian(@fit.nutritionn)

Interviul de astăzi este cu Sebastian de la @fit.nutritionn pe instagram. Sebastian este pasionat de nutriție și sport și este dovada vie că dacă îți dorești să te schimbi, cu multă muncă se poate. Este unul din oamenii care mă inspiră foarte tare și mă determină să fac niște alegeri mai sănătoase. Vă invit atât pe pagina lui de instagram, unde postează o mulțime de rețețete sănătoase și informații despre alimente, cât și mai jos să citiți interviul despre călătoria lui spre un stil de viață sănătos.

1. Bună. În primul rând, îți mulțumesc din suflet că ai acceptat să realizezi acest interviu. Cine ești și de unde vii?

Bună! Îți mulțumesc pentru invitație! Mă numesc Sebastian, sunt student în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, Specializarea Asistent Medical Generalist, în anul IV și vin din Botoșani.

2. Care a fost momentul în care ai știut că vrei să te faci asistent medical? Dacă nu ai fi ales această profesie, ce ai fi făcut?

Au fost mai multe momente, dar cu intensitate diferită. Faptul că majoritatea membrilor familiei mele sunt cadre medicale cred ca a influențat într-un mod indirect această alegere. Mereu am fost atras de această arie medicală, dar nu aveam încredere-n mine. Mama fiind asistentă în cadrul SAJ, a fost ușor să mă îndrept spre această latură de asistență medicală, care este extrem de frumoasă, absolut vitală și plină de responsabilitate. După terminarea liceului, m-am înscris la Postliceală, dar după 2 luni am renunțat, deoarece am realizat că-mi doresc să  investesc mai mult în mine, accesând mai multe informații de calitate, prin alte oportunități, respectiv UMF. Dacă nu alegeam profesia de AMG, cu siguranță aș fi fost ambulanțier sau barista.

3. Contul tău de instagram este unul dedicat nutriției și sportului. Ai punctat deseori că în trecut nu ai avut grijă la alimentație și ai fost supraponderal. Când a fost momentul când ai decis să faci schimbarea și de ce?

Da, trecutul meu este foarte diferit de acțiunile mele prezente. Prin anul I de facultate, am realizat că trebuie să schimb ceva în stilul meu de viață, atunci când organismul arăta atât la exterior, cât și pe interior semne de degradare ( oboseală, obezitate, tablou lipidic crescut, glicemie mare, TA crescută) mai pe scurt, unele boli cronice ”băteau la ușă”.

4. Sunt sigură că nu a fost ușor, mai ales că rezultatele au apărut după mult timp de sport și documentare în ceea ce privește nutriția. Cum te-ai menținut motivat și cum ai reușit să nu renunți dupa 1-2 luni de când te-ai apucat?

Am menționat acest aspect și într-un Q&A, eu nu cred în motivație! Motivația o poți avea acum, iar peste două ore este lăsată uitării. M-am autoeducat să cred în disciplină, adică dacă ai sau nu motivație, te ridici din pat și faci ce ti-ai propus. Disciplina m-a ajutat să ajung în acest punct. În prezent nu am nevoie de motivație sau disciplină, practic așa este stilul meu de viață, în ceea ce privește alimentația și sportul.

5. De câte ori faci sport pe săptămână? Ai același program de sport ca la început sau în timp ai făcut modificări?

Pandemia mi-a impus câteva modificări în stilul meu de antrenament, dar acest lucru nu m-a plafonat. Sincer, nu am un program strict, îmi ascult corpul și lucrez după cum simt. De regulă, mă antrenez de 6 ori pe săptămână, dar am și perioade când fac două antrenamente pe zi (dimineața sesiunea de cardio și seara antrenament cu greutăți). Ca și stil de antrenament, cel mai des folosesc ‘bro-split’.

6. Care a fost strategia ta în ceea ce privește nutriția atunci când ai decis că dorești să scazi în greutate?

Strategia mea a fost una foarte proastă!!! Am făcut două greșeli majore; una dintre greșeli fiind aceea de a crede că mâncatul sănatos este direct proporțional cu scăderea în greutate. De exemplu, am înlocuit ciocolata cu nuci și miere de albine, practic nu mâncam două-trei rânduri de ciocolată (250-300 kcal), dar mâncam peste 100 g de nuci cu două linguri de miere de albine (+700 kcal). A doua greșeală a fost când am descoperit deficitul caloric și am ‘abuzat’ de acesta. Văzând că progresul meu nu se îndreaptă spre direcția bună, am început să caut răspunsuri și informații, am găsit un studiu despre un profesor care a slăbit mâncând doar alimente de tip fast-food, fiind într-un deficit caloric. Am abordat acest principiu logic(deficitul) și bineînțeles că rezultatele au început să apară. Totul mergea bine, slăbeam cam 1,5 kg/săptămână, dar am vrut să forțez nota prin scăderea aportului caloric, însă nu știam că nu mereu MAI MULT înseamnă MAI BINE. Având un deficit caloric foarte mare, am scăzut în greutate și din cauza pierderii țesutului muscular. Pe cantar progresul arăta bine, ajunsesem la un număr de kg la care nici nu visam, dar eu arătam și mă simțeam total opusul așteptărilor mele. Eram ‘skinny fat’, musculatura nu era dezvoltată, astenie, stări lipotimice, carențe alimentare, iritabilitate și anxietate. Am realizat că abordarea trebuie schimbată, așa că m-am apucat de sport și am învățat să am o relație de armonie cu mâncarea.

7. Instagramul tău este plin de rețete și informații prețioase în ceea ce conținutul nutrițional al alimentelor. Cum ai decis să începi aceasta pagină de instagram și de ce?

Pagina de Instagram a pornit din dorința de a putea ajuta persoanele să evite greșelile pe care eu le-am făcut, să înțeleagă logica proceselor fiziologice din organism și să nu se lase pacaliți de marketing-ul mincinos si agresiv.

8. Ce părere ai despre dietele drastice, ceaiurile de slăbit sau medicamentele ”minune” care promit rezultate miraculoase în timp scurt?

De cele mai multe ori, oamenii care au abandonat procesul de slăbire sau nu au mențiunt rezultatele obținute sunt cei care au abordat o dieta drastică. Într-o dietă drastică nu pierzi doar kg, ci și sănătatea! Consider că, ceaiurile și medicamentele ‘minune’ pentru slăbit sunt un marketing agresiv, care profită de oamenii disperați, ce NU VOR SĂ MUNCEASCĂ PENTRU REZULTATUL DORIT. În cel mai bun caz, aceste ceaiuri sau pastile, au în compoziția lor un diuretic ce te va ,‚ajuta” să ”slăbești” prin eliminarea apei din organism. Practic nu elimini țesut adipos, ci te deshidratezi!

9. Cum s-a schimbat viața ta de când ai făcut aceste alegeri sănătoase pentru corpul tău?

Eu consider că sănătatea nu reprezintă doar stabilitatea fizică prin aspectul organismului nostru, ea reflectă o armonie a celor trei principii importante: corp, minte, suflet. Sportul și nutriția echilibrată m-au ajutat să reglez dezechilibrele pe care le-am creat asupra celor trei principii importante. Am învațat să nu mai etichetez un aliment ca fiind sănatos sau nesănătos, consider că un aliment este nutritiv sau mai puțin nutritiv.

10.  Ți-ai dori în viitor să te specializezi în nutriție și fitness și să faci, poate, o carieră din asta?

Îmi doresc ca după terminarea facultății să mă înscriu la masterul de Nutriție și Dietetică Profilactică și Curativă din cadrul UMF, însă profesia de asistent medical este pe primul loc. Cunoștințele pe care le voi dobândi în cadrul masterului mă vor ajuta în viitoarea carieră de asistent medical.

11. Ce pasiuni ai? Cu ce îți ocupi timpul liber?

Nu am prea multe pasiuni, în timpul liber îmi place să călătoresc. Atunci când mă pornesc la drum, nu am o locație în minte, las drumul să decidă destinația. Când nu călătoresc îmi place să ascult podcast-uri, să încerc rețete noi, să citesc diverse studii și să pictez.

12. Numește trei lucruri care te fac fericit în orice moment al zilei?

Sport, muzică, soare.

13. Numește trei oameni care te inspiră și te fac să îți dorești să fii o persoană mai bună?

Consider că orice persoană te poate inspira, dacă-l privești din unghiul potrivit.

14. Care este citatul tău preferat(unul după care te ghidezi în viață)?

“Lucrurile bune de astăzi se bazează și pe greșelile de ieri” – Michelangelo Da Pisa

15. Ce sfaturi ai pentru cei care îți doresc să înceapă să se ocupe de corpul lor însă sunt copleșiți de schimbările pe care trebuie să le facă în ceea ce privește nutriția și sportul? Dar pentru cei care au început și își pierd motivația pe zi ce trece pentru că nu văd rezultate imediate?

Alimentația sănătoasă și echilibrată nu este o dietă, aceasta este un stil de viață care trebuie să integreze toate grupele alimentare, chiar și alimentele mai puțin nutritive. O alimentație flexibilă este sustenabilă și iți permite să ai în continuare o „viață normală”, comparativ cu dietele drastice care vin la pachet cu frustrări, retragere socială și de cele mai multe ori se sfârșesc prin abandonare și hiperalimentare. Echilibrul este cheia, nu doar atunci cînd vorbim despre alimentație, ci și în alte situații pe care le întâlnim în viață. Când vorbim despre slăbit, acesta este un proces care se face cu muncă, consecvență și cel mai important RĂBDARE. Dacă ai acumulat un anumit număr de kg în 1-2 ani atunci nu aștepta să elimini acele kg în 1-2 luni.

Personal abordez o alimentație de tipul 80/20, respectiv 80% alimente nutritive și 20% alimente mai puțin nutritive. Această abordare mă ajută să-mi satisfac unele pofte într-un mod controlat și sigur. În încheiere, aș sfătui persoanele care-și doresc să slăbească într-un mod sănătos să nu caute variante scurte prin diete/pastile „minune”, aceasta se face prin muncă, odihnă și răbdare.

Cam acesta a fost interviul. Mie mi-a plăcut incredibil de mult și chiar m-a făcut să reconsider anumite alegeri alimentare. Sper că acest interviu o să vă ajute cu un punct de plecare, dacă doriți să faceți modificări în ceea ce privește alimentația voastră. Vă mulțumesc că ați citit și vă aștept pe instagram dacă aveți intrebări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *