Rezidentiat

Lucruri de stiut la inceperea rezidentiatului

Ieri ati inceput rezidentiatul, o noua etapa, un moment pentru care ati invatat toata viata. Va doresc sa aveti parte de colective frumoase si de o tranzitie lina, fara probleme.

Fiindca este o ocazie frumoasa, haideti sa sarbatorim cu o lista. Aici aveti lucruri pe care am vrut sa le stiu cand am inceput rezidentiatul.

Lucruri administrative – rezidentiat

  • In fiecare luna se va face un pontaj, pe care trebuie sa il duceti la spitalul care va plateste pentru a primi salariu. Apropos, salariul il veti primi pe 15 ale fiecarei luni pentru luna anterioara.
  • De fiecare data cand vreti sa efectuati un stagiu din curricula trebuie sa va faceti o cerere:
    • Descarcati cererea si printati-o de aici: https://rezidentiat.ms.ro/rr/files/downloads/rotatii-cerere.pdf
    • O completati si o duceti la seful sectiei/coordonator de rezidentiat din specialitatea respectiva (preferabil cu 1 luna si ceva inainte ca sa aiba DSP timp sa va elibereze rotatia).
    • Atasati o copie dupa carnetul de rezident acestei cereri si o lasati la RUNOS-ul spitalului in care va veti desfasura stagiul.
    • Sperati sa va vina rotatia pana la primul pontaj ca sa nu aveti probleme.
  • Durata stagiilor poate fi oricare, de exemplu din 3 luni de cardiologie, puteti sa va luati doar 2. Ordinea si spitalul unde le faceti pot fi aleatorii.
  • Dupa fiecare stagiu luati-va nota in carnet cu toate cele 3 parafe, adica parafa coordonatorului, parafa sectiei si parafa UMF. Nu vreti sa alergati dupa ele atunci cand o sa dati specialitatea.

Lucruri administrative – spital

Stiu ca dupa atata timp de stat in facultate, vreti si voi sa faceti lucruri medicale, e normal. Inainte de a va apuca de invatat medicina, invatati aceste lucruri administrative pentru a va face viata mult mai usoara.

  • Orientarea prin spital. Chiar nu e fun sa trebuiasca sa mergi cu o foaie la un consult si sa nu stii drumul.
  • Bucataria interna a sectiei: care este circuitul pacientului, cum se fac internarile, ce documente trebuie, cum se cer analize/investigatii, ce formulare va trebuie, cum se scriu condici, externari, semnari carduri, retete, cum se trimit pacientii la investigatii, cine se duce cu ei, etc.
  • Invatati ce trebuie sa faca asistentul, registratorul, rezidentul, medicul, mai ales din punct de vedere administrativ. Este bine sa stiti care sunt responsabilitatile fiecaruia si sa nu va bagati unii peste altii.
  • Stati de vorba cu cei de mai sus sau cu colegii mai mari ca sa invatati: ce stocuri de medicamente/materiale/aparatura aveti pe sectie, unde se gasesc, cu cine vorbiti in caz ca aveti nevoie de ceva, daca au medicatie in plus pe sectie in caz de urgente, etc. Incercati cand aveti momente libere sa stati pe langa asistente sa vedeti cam care e treaba lor, ce au nevoie, cum se organizeaza ele si cum puteti sa va faceti treaba astfel incat sa nu le incurcati si sa nu apara probleme.

Medicina este un job in care sunteti platiti pentru serviciile oferite

Entuziasmul este mare in inceput si stiu ca de abia asteptati sa invatati si sa fiti un fel de Dr. House sau Derek Sheperd. Dar, pe langa pregatirea pentru a deveni medici, sunteti in spital sa faceti un job pentru care luati banii lunar. Da, nu va plateste nimeni doar ca sa invatati, sunteti o forta de munca care trebuie sa isi faca treaba. Ca in Romania jobul presupune multe hartii si logistica organizationala, ca avem pacienti pe banda rulanta si nu ne permite timpul sa facem consulatii de 40 de minute cum ar fi normal, ca ne petrecem mult timp ca sa organizam un circuit optim pentru pacient in ciuda lipsurilor din sistemul de sanatate, asta este partea a doua.

Pana o sa se schimbe ceva si la noi, la finalul zilei pacientul trebuie sa fie tratat si spitalul cu documentele in ordine ca sa aiba bani si pentru pacientii de maine. Asa ca, la fel ca oricare alt job, si acesta trebuie facut cu grija, simt de raspundere si cat mai corect si complet posibil. Cu cat va obisnuiti mai repede cu ideea asta, cu atat o sa scapati mai repede de frustrari si o a va puteti bucura si de partea frumoasa a medicinei.

Medicina in sine

Invatarea este treptata si dupa ce invatati birocratia, puteti sa invatati si medicina.

  • Incepeti cu lucrurile basic din specialitatea voastra – formati-va un vocabular de termeni si niste manevre pe care le folositi frecvent.
  • Cititi in fiecare zi, mai ales in primele 6 luni. Stiu ca va fi greu, insa daca nu va disciplinati acum, va fi mai greu mai tarziu. Incepeti cu lucruri usoare si continuati mai tarziu cu lucrurile mai detaliate, de finete.
  • Invatati sa cititi un caz, sa identificati principalele probleme ale pacientului si sa il prezentati pe scurt. O sa va fie foarte util atunci cand o sa mergeti in consulturi. Oamenii vor avea pretentia sa cunoasteti cazurile pentru care le cereti parerea. Dezvoltati-va aceasta abilitate inca de la inceput.
  • Cautati sa faceti cat mai multe lucruri practice. Vedeti pacienti, faceti consultatii, explicati pacientilor ce au de facut la externare, face manevre minim invazive conform curriculei din specialitatea voastra. Asa va formati mana si asa invatati meserie.
  • Cereti explicatii, puneti intrebari si oferiti-va sa faceti … orice. Repet, asa invatati! Stiu ca sunt unii oameni mai inabordabili, insa in 3 ani de rezidentiat o singura data mi s-a intamplat sa nu mi se raspunda la intrebari. Pana la sfarsitul stagiului persoana respectiva a inceput sa imi raspunda pentru ca nu a avut de ales. Fiti insistenti si curiosi.
  • Invatati sa cititi oamenii si fiti atenti la ei. Uitati-va la pacientul vostru cand vorbiti cu el si urmariti: postura, privire, atentia lui, starea de spirit, capacitate de intelegere. Va puteti da seama de multe lucruri despre omul din fata voastra si va poate ajuta sa fiti un medic mai bun. O sa va dati seama cand pacientii nu inteleg nimic din ce spuneti, sau sunt atat de framantati de ceva incat mai au putin si ajung la capatul puterilor, daca sunt deprimati, daca trebuie sa le mai explicati o data, etc.

Niste lucruri mai putin placute

  • Trebuie sa va formati obrazul gros, mai ales daca sunteti sensibili. Medicina in Romania se face intr-un mediu de lucru stresant, chiar epuizant, la care se adauga problemele personale ale personalului medical. Medicina este de asemenea o meserie care se bazeaza pe colaborare interdisciplinara, deci, vrem, nu vrem, depindem de ceilalti. Ceilalti pot avea zile si zile si putem sa ii prindem pe picior gresit. Nu luati nimic personal, nu este despre voi. Este despre cele 1000 de motive pentru care omul ala are o zi proasta. Cum procedez eu: scopul meu este sa rezolv pacientul si sa obtin acel ceva pentru care m-am dus acolo, asa ca insist sau revin mai tarziu. Daca nu reusesc, imi informez superiorul, si sa se descurce intre ei, ca de la egal la egal. Rabdare multa si detasare de lucrurile astea, pentru ca din nou, nu e despre voi!
  • Sistemul este departe de a fi normal, nu mai vorbim de perfect. Clar o sa va schimbe, oricata tarie de caracter aveti. O sa va atinga si nu o sa mai fiti ca la inceput, cand porneati in rezidentiat cu speranta si naivitate. Insa, pastrati-va principiile clare in minte si luati-le cu voi mereu: simtul responsabilitatii, datoria fata de oamenii cu care interactionati zi de zi, datoria fata de voi sa va faceti treaba cat mai bine posibil, capacitatea de a evolua si de a va dezvolta constant, empatia si cel mai important sa nu faceti rau. Pastrati-va visul viu si ganditi-va la modalitati in care puteti sa va claditi viata profesionala la care visati, in ciuda dificultatilor din sistem.
  • O sa fie pacienti care vor considera ca daca nu va dau bani, nu ii veti ajuta. Nu va enervati, ei sunt obisnuiti cu un sistem diferit fata de cel pe care incercam sa il construim noi. Explicati-le cu calm ca nu aveti nevoie si sa isi foloseasca banii sa cumpere medicamente, ceva copiilor sau nepotilor sau sa ii pastreze pentru zile negre. Nu puneti mana pe bani. Stiu ca salariul este mic, cheltuielile sunt multe si tentatia este mare, insa banii in acest context pateaza reputatii si pot strica caractere. Pe langa problemele legale, aveti grija sa nu va treziti ca uitati de ce ati ales acest drum. Nu e normal sa nu va ajunga banii la varsta asta mai ales dupa atata scoala, insa cautati alte metode a castiga bani in plus.

Sper ca v-a placut acest articol si ca il gasiti util. Bafta multa pe noul drum si sper sa aveti parte numai de impliniri, momente frumoase si pritenei pe viata.

Daca aveti sfaturi pentru colegii mai mici, nu ezitati sa le lasati in comentarii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *