Admitere,  Medicină

Medicina: alegerea centrului universitar

Ok, deci v-ați hotărât că vreți să dați la medicină. Însă mai este o problemă: ce centru universitar sa alegeți? Am primit mesaje de la voi în care mă întrebați pe mine unde ar fi mai bine să vă duceți. Eu vă spun, că nu există un răspuns corect. Prin prisma subiectivismului meu, vă pot spune că UMFCD București este cea mai bună facultate, cu cei mai buni profesori și că Bucureștiul este cel mai frumos oraș. Însă, nu este chiar așa. Bucureștiul este cel mai bun loc pentru mine, luând în calcul atât personalitatea mea și faptul că orașul se mulează perfect pe ea, cât și din punct de vedere al dificultății examenului de admitere, căruia i-am putut face față la momentul respectiv În plus m-am gândit și la pregătirea mea post-facultate, adică în rezidențiat și am considerat că aici va fi una dintre cele mai bune.Eu o să încerc să las subiectivismul la o parte, o să vă arăt cum puteți să luați o decizie potrivită pentru voi și o să subliniez ce factori consider eu că trebuie luați în considerare.

Mărimea centrului universitar
Există centre universitare mari, cum ar fi: București, Cluj, Iași, Timișoara, Târgu Mureș și centre universitare mai mici: Craiova, Oradea, Brașov, Constanța, Galați etc.
Centrele mari sunt cele mai importante din țară, fiecare adună cazuistică din regiunea lui și cu siguranță din punct de vedere al diversității patologiilor, nu duc lipsă de ele, putând să formeze medici cu experiență clinică vastă. În ceea ce privește centrele mai mici, tendința este să trimită pacienții cu patologii mai complicate sau mai rare spre centrele mari, deci șansele voastre de a căpăta cea mai bună pregătire, scad exponențial.

Taxa
Taxa este unul din lucrurile care ar trebui să vă preocupe foarte mult, și anume cele două aspecte importante: cât este și cum se face migrarea taxă/buget. La mine la facultate, fix în anul în care am dat eu, taxa s-a mărit de la 6000 de lei la 9000 de lei. Este o sumă foarte mare și gândiți-vă că pentru unele familii, plata a 9000 de lei într-un an poate fi o povară financiară enormă. De asemenea, trebuie luat în considerare și faptul că la unele facultăți dacă intrii la buget, rămâi toți anii la buget (Timișoara are acest sistem – însă știu că voiau să ăl scoată) sau în fiecare an se face clasament cu media din anul precedent și asta va determina dacă rămâneți la buget sau treceți la taxa (București și Cluj). Luați în considerare posibilitățile financiare ale familiei voastre, mai ales dacă știți că nu sunteți elevi de nota 10 pe linie și vă place să fiți și puțin delăsători, pentru că posibilitatea de a trece la taxă este mare în fiecare an. Eu am colegi foarte buni, care au avut ghinion într-un an și au picat la taxă. Oricui ii se poate întâmpla și în 6 ani de facultate nu veți fi feriți de diverse probleme ce vă pot împiedica să învățați. Discutați bine cu părinții, interesați-vă de opțiunile fiecarei facultați și luați o decizie împreună (ei vor ști să gestioneze problema financiară mai bine ca voi).

Cheltuielile de întreținere
Și aici mă refer la: cămin sau chirie, mâncare, transport în comun, ieșit în oraș, cărți, haine, cumpărături săptămânale etc. – cam tot ceea ce vă trebuie vouă de-a lungul celor 6 ani de facultate. Și toate aceste cheltuieli le vor suporta părinții. Bucureștiul, Timișoara, Clujul și Iașul sunt orașe scumpe. Dacă vreți să stați cu chirie, cheltuielile ajung la o sumă semnificativă. Trebuie să aveți în vedere și acest aspect când alegeți centrul universitar. Cu cât orașul este mai mic, cu atât chelutielile sunt mai reduse. Vorbiți cu familia voastră și stabiliți împreună bugetul pe care îl aveți și care sunt opțiunile pentru voi.

Orașul
Contează foarte mult dacă vă place orașul unde faceți facultatea. Țineți cont că acolo veți trăi cel puțin 6 ani (10-11 cu tot cu rezidențiat). Dacă nu vă place aglomerația, dacă doriți să ajungeți repede de acasă la facultate, Bucureștiul nu este opțiunea potrivită pentru voi. Pe mine nu mă deranjează atât de mult că am de mers mult prin oraș, îmi place aglomerația, îmi place să mă pierd în mulțime și îmi place că orașul este atât de mare și oferă atât de multe. Însă, există persoane care urăsc Bucureștiul și nu reușesc să se acomodeze. Pentru astfel de persoane, poate este bine să ia în considerare un centru universitar mai mic. Încercați să faceți un exercițiu de imaginație despre cum doriți să arate o zi din viața voastră și vedeți ce opțiune vă va duce mai aproape de dorințele voastre.

Dificultatea admiterii
Pentru mine a fost unul din criteriile importante. Eu sunt dintr-o localitate ce se află la o distanță egală de trei centre universitare mari: București, Timișoara, Cluj. Dificultatea examenului de la Timișoara este cea mai mică, iar la Cluj este cel mai greu. Ca oraș, la un moment dat, luasem în considerare Clujul, însă cunoscându-mă pe mine știam că există o posibilitate foarte mică să reușesc să trec de admiterea din Cluj. Depinde foarte mult de voi, să înțelegeți ce fel de elevi sunteți, cât puteți învăța și la ce nivel de dificultate puteți face față. Mai bine să fiți sinceri cu voi (atenție, sinceri cu voi este foarte diferit de negativism și impresia că nu poți face nimic – de exemplu: eu nu am putut învăța chimie anorganică sau fizică – nu puteam să merg la Cluj să dau admitere și din chimia anorganică, care pentru mine era chineză, sau la București să dau admitere la fizică în loc de chimie. Limitele mele au fost acestea, le-am recunoscut și am preferat să nu îmi asum niște riscuri. Am preferat să mă axez pe lucrurile unde mă descurcam mai bine decât la altele.), și să nu vă înhămați la niște lucruri pe care nu le puteți duce. Vorbiți cu studenți de la facultățile pe care le aveți în vizor, interesați-vă de dificultatea examenelor și de cerințele pe care le au de la voi la admitere. Astfel veți putea să vă orientați mai bine.

Distanța față de casă
Pe mine una nu m-a interesat să fiu aproape de casă. Am zis că indiferent unde aș fi, o să stau mai multe ore pe drum și o să mă descurc. Însă, eu merg foarte rar acasă la ai mei, în general de sărbători și o săptămână în vacanța de vară. Plus că mai vin și părinții mei în vizită. Am colegi care au mers acasă (mai ales cei ce stăteau la cămin) aproape în fiecare weekend. Aici depinde de familia voastră, de preferințele voastre. Însă, de exemplu, dacă sunteți din Suceava și mergeți la facultate în Timișoara, și sunteți genul de om care vrea să meargă săptămânal acasă la familie, prieteni, etc, gândiți-vă ce ar înseamna aceasta. Este o distanță mult prea mare de parcurs și este foarte greu să faci naveta. Luați în considerare și aceste aspecte când luați o decizie. Pentru mine nu a contact deloc distanța, dar sunt convinsă că pentru mulți dintre voi aceasta poate conta foarte mult.

Eu am ales București pentru că am vrut să locuiesc aici, am considerat că fiind capitala României și centrul universitar este unul foarte bun și acest lucru mă va avantaja în pregătirea mea. De asemenea, rezidențiatul doresc să îl fac tot aici și pot alege dintre cele mai bune spitale universitare din țară. La admitere am considerat că mă voi descurca, chiar dacă știam că nu este cel mai ușor examen și că, de exemplu, la Timișoara aș intra sigur la buget și după aceea nu aș putea să mai pic la taxă. Decizia am luat-o împreună cu părinții mei, ei știind exact ce angajament financiar își ia, mai ales luând în considerare posibilitatea de a pica la taxă chiar și în toți cei 6 ani. Nu știu dacă modalitatea mea de a lua această decizie este cea mai bună, însă, dacă sunteți în dubii, poate aceste lucruri vă vor ajuta să vă clarificați nelămuririle.

Dacă v-a placut articolul și îl găsiți util, dați un share ca să afle și prietenii voștrii de existența lui. De asemenea, vă aștept pe instagram, unde postez zilnic: @agirlinbucharest.

3 Comments

  • Mada

    O precizare de facut legat de Cluj,trecerea de la taxa la buget se face conform unui clasament cu mediile din anul precedent,la fel ca la Bucuresti.

  • Denisa

    La Timisoara nu se mai practica de cativa ani sistemul legat de taxa/ buget. Daca intri la buget nu esti asigurat ca termini anul 6 tot la buget. E un clasament la sfarsit de an, ca la Cluj si Bucuresti. 😇

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *