Facultate,  Medicină

Medicină Generală – Anul IV

Uite că am ajuns cu această serie la anul IV de facultate. Chiar vorbeam cu @smilesandmilesawaym că acesta a fost cel mai frumos an: din punct de vedere al materiilor, din punct de vedere al programului, și cel mai important: a fost primul an fără sesiune!. Mereu când îmi aduc aminte de acest an, este cu zâmbetul pe buze, deoarece a fost foarte plăcut, nu am mai fost așa stresați și am avut multe întâmplări amuzante. Plus că, am început să intrăm în spital, astfel că am văzut pacienți, ne-am perfecționat anamneza și examenul clinic, ceea ce a făcut lucrurile mult mai interesante. Îmi aduc aminte cu drag de acest an și cred că majoritatea studenților sunt de aceeași părere.

Cardiologie
A fost materia mea preferată. Eu am făcut Cardiologia la spitalul Floreasca și vă pot spune că a fost singurul stagiu la care am fost la absolut toate cursurile. Au o catedra minunată formată din oameni foarte bine pregătiți și dornici să te învețe, cursurile sunt foarte bine structurate și bine explicate, iar la lucrările practice, chiar dacă asistentul stătea puțin cu noi, ne explica foarte multe lucruri în scurtul timp cât stăteam împreună. Am învățat foarte multe la acest stagiu, nu neapărat cardiologie, ci și lucruri care să mă ajute la alte stagii sau toată cariera. Vă doresc să aveți șansa să faceți cardiologia acolo. Credeți-mă, pe mine m-a ajutat toată facultatea, iar acum la rezidențiat, pentru mine capitolul de cardiologie este destul de ușor.

Pneumologie
Aceasta este o altă materie pe care am iubit-o, am învățat-o cu drag și mi-a plăcut atât de mult, încât mergeam acasă și citeam suplimentar sau mă uitam la filmulețe despre diverse patologii. Eu am făcut la spitalul Elias, catedra de acolo fiind foarte organizată și, pentru prima dată, am avut un program bine stabilit al cursurilor și lucrărilor practice. Din nou a fost un stagiu unde am învățat multe și am rămas cu lucruri care m-au ajutat mult de-a lungul timpului. De asemenea, atât de tare mi-a placut catedra și atât de impresionată am fost de organizarea lor, încât am ales să îmi fac lucrarea de licență acolo. M-am ales cu o temă specială și aproape de sufletul meu și cu un coordonator extraordinar. Plus că, este una din specialitățile pe care le iau în cosiderare la rezidențiat.

Gastroenterologie
Eu am făcut gastroenterologie la spitalul Floreasca. Materia mi-a plăcut, însă ce nu mi-a plăcut la acest stagiu a fost că am stat numai la endoscopie. Practic, tot stagiul numai asta am văzut: pancreatite și ulcere gastro-duodenale. Mi-ar fi plăcut să vedem mai mulți pacienți, să ni se explice mai multe patologii, nu doar cum se face endoscopia. Pentru examen am învățat din cartea scrisă de șeful catedrei, dr. Constantinescu. Pot spune că este una din cele mai bine scrise cărți pe care le-am citit în facultatea asta. Și acum știu foarte multe lucruri de la acel stagiu și asta mă ajută foarte mult la capitolul de gastroenterologie din compendiul pentru rezidențiat.

Chirurgie Generală
Chirurgia Generală din anul IV este o enigmă pentru mine. Am făcut acest stagiu la Institutul de Oncologie din București și pot spune că nu am făcut nimic la acest stagiu. La 8.30 (maxim!) trebuia să fim acolo (în partea cealaltă a orașului) ca să semnăm condica și apoi stăteam degeaba până la 9.30-10 când venea cineva la curs. În acest timp unii dormeau, unii se jucau activity, unii stateau pe afară. În amfiteatru era foarte frig și întuneric. Cursurile erau moartea pasiunii și țineau până la ora 13.00 Era foarte amuzant că atunci când se termina cursul, studenții se trezeau din somn și apăreau capete noi prin amfiteatru. Eu nu am văzut cum arată sala de operație în acel an, iar pe asistenta de lucrări practice am văzut-o de două ori. Examenul a fost ok, se dădeau întrebări din cursurile lor (niște prezentări power point foarte prost scrise) și notele au fost destul de măricele. Mie mi s-a părut o pierdere de vreme și nu aș vrea să mai repet experiența. Did I mention că era departe rău?

Ortopedie
Am făcut la SUUB și am avut ghinionul să facem la lucrările practice fix cu un om care avea spirit didactic zero, plus că nici informația pe care o livra nu era prea corectă și știa un singur lucru bine: fracturile Garden. O lună de zile, zi de zi, acest om ne vorbea majoritar despre aceste fracturi. Examenul practic a fost o experiență inedită pentru unii colegi: i-a pus să facă manevrele de reducere a fracturilor unii pe alții, colegii mei mimând procesul. El a considerat că nu e bine, și le-a pus pe fete să tragă cu forță, ca și cum chiar ar reduce o fractură. Vă dați seama că s-au tras jos din paturi, au mutat paturile cu totul, etc. Nu am cuvinte să explic cum este acest om și nu o să aveți ocazia să vedeți asta, pentru că am auzit nu mai predă. Cursurile au fost bine făcute iar examenul a fost foarte ok. În ciuda asistentului, am rămas cu niște lucruri importante de la ortopedie, mai ales în ceea ce privește interpretarea unei radiografii. Per total stagiul a fost drăgut și amuzant.

Chirurgie și ortopedie pediatrică
Noi am avut această materie la spitalul Marie Curie. A fost ultimul stagiu din anul IV și ei nu făceau prezenta așa că, mai mult de jumătate de serie am dat pe acolo doar la examen, deci nu știu să vă spun nimic despre acest stagiu. Materia este ok, cursurile sunt binișor făcute și examenul este de bun simt.

Oncologie
Mie mi-a plăcut enorm acest stagiu. A durat doar o săptămână, însă chiar s-au ocupat de noi și chiar am învățat niște lucruri interesante pe care și acum mi le amintesc. Am avut niște cursuri frumoase, am văzut pacienți și ni s-a povestit mult despre radioterapie și brahiterapie. Aș fi vrut să dureze mai mult stagiul și să aprofundam subiectul deoarece este de actualitate și mi se pare că nu se pune destul accent pe el în facultate.

Radiologie
Am făcut radiologia la SUUB. De fapt nu am făcut. Mi s-a părut un stagiu prost organizat iar profesorul nostru de lucrări practice .. săracul. De fapt nu, săracii de noi. Omul vorbea 3 ore încontinuu și nu pricepeai nimic din ce a zis. Eu m-am descurcat la examen și de-a lungul facultății, cu radiologia pe care am învățat-o la modulele de Pneumologie și Cardiologie și ce am mai prins din mers pe la alte materii. Examenul era dintr-o lista de subiecte dată de catedră. Notele au fost destul de mari.

Metodologia Cercetării Științifice
Chiar încerc să îmi amintesc ce am facut la aceasta materie, însă nu reușesc. Noi am făcut la Ana Aslan, mergeam o dată pe săptămână și în general puțini stăteau atenți. Țin minte că în ziua examenului, grupa mea a aflat că are de dus referate și cu 30 de minute înainte de examen eram super panicați și căutam pe internet articole, iar apoi am căutat xeroxuri pe la Victoriei ca să putem să le scoatem. Și evident că ne-a costat o groază de bani. La curs ne-au zis că materia o să ne folosească la licență și în carieră etc. Nu mi-a trebuit nici până în ziua de azi.

Farmacologie Clinică
Mulți am mers doar la examen. Examenul a fost grilă. Am fost, cred, vreo 300 de oameni în amfiteatru să dăm examenul. Întrebările au fost ușoare și cred că toată lumea a luat 10.

Cam acestea au fost materiile din anul IV. Au fost cele mai frumoase materii, cel puțin pentru mine, și toate opțiunile mele de la rezidențiat s-au făcut în acest an. Nu vă puteți imagina ce eliberați am fost când de la un program haotic de dimineața până seara și luni de zile de stat în casă în sesiune, am trecut la un program până la 12-13 și fără sesiuni. Ai mult timp liber și mult timp să înveți. Ce este greu este să te obișnuiești să înveți din timp, deoarece nu mai ai zile de învățat pentru examene și la stagiile cu multă materie, nu faci față doar în câteva zile. Însă te ajută mult că faci o singură materie o dată și nu mai ai treabă cu restul. Vă recomand să vă bucurați de anul IV deoarece este cel mai frumos. Anul V mi s-a părut greu și necesită mult timp pentru a învăța și anul VI e aglomerat cu licența și învățatul pentru rezidențiat.

Sper că vă place seria de articole. Mai avem puțin și o să termină. Dacă vă place și vi se pare util, dați un share ca acestea să ajungă la cât mai mulți colegi. Găsiți toate articolele aici.

One Comment

  • Ivan Ruxandra

    Bună, sunt foarte plăcut impresionata ca mai găsești oameni care sa iti spună parcursul lor prin facultate și detalii legate de stagii. Eu acum am intrat in anul 4 și jumătate din stagii le fac exact unde le-ai făcut și tu. Mi-ar face placere sa îmi spui mai multe detalii, de cine sa ma “feresc”, la cine sa ma duc sa invat, cum sa invat, de unde și mai ales ce profi buni exista pe la diferite stagii. Îți doresc o zi frumoasa și multa bafta in anul ce urmează!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *