Q&A II: despre medicină
Cei care mă urmăriți pe instagram știți că v-am rugat să îmi trimiteți întrebările voastre legate de medicină. Am decis să fac două bloguri: primul a fost cel în care am răspuns întrebărilor legate de admitere, cel de-al doilea fiind acesta, unde voi răspunde întrebărilor legate de facultate, de viața la medicină, etc. Dacă aveți întrebări să îmi puneți, vă aștept pe instagram. De asemenea, dacă vreți să știți mai multe despre viața la medicină, am mai scris: Ce aș fi vrut să știu când am început facultatea de medicină.
1. Care este diferenta dintre Cluj si Bucuresti, avand in vedere ca sunt centre universitare bune?
După părerea mea, principalele diferențe dintre ele sunt: dimensiunile orașelor (Bucureștiul este mai mare și mai aglomerat) și examenul de admitere (admiterea de la Cluj este mult mai grea, deci automat se intră mai greu). În rest, nu aș știi să îți dau mai multe detalii. În principiu, ambele sunt facultăți de medicină foarte bune care formează niște medici extraordinari.
2. Cum este la facultate?
La facultate este cel mai frumos. Mie mi-a plăcut mult mai mult decât atunci când eram în liceu. Ai libertatea de a lua ce decizii dorești, ai posibilitatea de învăța să ai grijă de tine, să te descurci fără părinții tăi și totuși, în caz că se întâmplă ceva ei să fie sprijinul tău. Pentru mine, anii de facultate au fost o punte de trecere spre viața de adult. M-am maturizat foarte mult și am învățaț foarte multe despre viață, plus că m-am descoperit pe mine, adică cine sunt eu fără influențele părinților mei și am putut să mă educ singură în foarte multe privințe. Pot spune cu drag, că deși au fost cei mai grei ani, cu cele mai multe sacrificii, au fost și cei mai frumoși.
3. Buna! In functie de ce medie poti trece de la buget la taxa?
În anul întâi se ia în considerare nota de la admitere. Se face un clasament de la nota cea mai mare la nota cea mai mică, și apoi, în funcție de numărul de locuri disponibile, se stabilește ultimul punctaj de la buget. În următorii ani, se ia în considerare media ponderată a anului precedent.
4. Cam cât de costisitoare este facultatea de medicina (daca nu esti la taxa)?
Păi este destul de costisitoare. Și nu este costisitoare facultatea în sine, ci traiul, mai ales în București. Gândește-te că îți trebuie bani pentru cămin/chirie, mâncare, ieșit în oraș, echipamente medicale, cărți, haine, etc. timp de 6 ani fără posibilitatea de a te angaja undeva pentru a acoperi tu o parte din cheltuieli, deci părinții trebuie să suporte pe lângă cheltuielile pentru traiul lor, și pe ale voastre. Părerea mea este că este foarte greu din punct de vedere financiar (evident că depinde de posibilitățile financiare ale fiecărei familii). Într-adevăr, unii lucrează în timpul facultății, dar un job, chiar și part-time, ocupă tot timpul liber (pentru că noi oricum avem un orar aglomerat), în general notele lor scad semnificativ (cu riscul de a trece la taxă, deci, nu văd unde este avantajul de a lucra).
5. Cărțile din timpul anului sunt scumpe?
Dacă vrei să le cumperi noi, să știi că sunt destul de scumpe. Însă eu nu recomand să faci o asemenea investiție. Eu am investit în foarte puține cărți(doar în cele care mi s-au părut foarte bune), deoarece prefer tratatele, care sunt mult mai bine structurate și înțelegi mult mai bine citind informația din ele. Însă, pentru examen, îți vor trebui cărțile/cursurile de la facultate. Există două variante, prima ar fi să le împrumuți de la bibliotecă, însă nu poți să subliniezi, nu poți scrie pe ele – practic doar să citești. A doua variantă este să le cumperi xeroxate. În București (și sunt sigură că același lucru se întâmplă și în alte centre universitare), există xeroxuri care vând toate cărțile de la facultate la un preț mult mai mic. Eu mi le-am cumpărat așa, am subliniat pe ele, am scris ce am vrut și nu au fost exagerat de scumpe.
6. Cat de mult iti trebuie chimia din liceu in facultate?
Deloc. Poate puțin prin anul 1 la biochimie pe primul semestru și puțin la biologie celulară, însă eu zic că se pot învăța aceste materii și fără să știi chimie de liceu. Nu te întreabă nimeni formule chimice, catalizatori, proprietăți fizice, etc.
7. Poți face față cu brio volumului super mare de informație în primul an mai ales?
Desigur că poți. Sunt atâția care reușesc să ia note foarte mari. Secretul este să înveți mult, să fii cât mai organizat și să nu lași învățatul doar în sesiune, mai ales în primul an, deoarece nu o să ai timp. Mergeți la cursuri, citiți în timpul anului, faceți scheme și în sesiune învățați detaliile. Dacă procedați astfel, nu aveți cum să dați greș.
8. Cum te-ai descurcat in primii ani cu stresul, dar mai ales cu cantitatea enorma de materie?
M-am descurcat greu și am fost foarte stresată, însă nu pot să zic că acea perioadă grea a fost degeaba, deoarece astăzi pot face față cu brio unor situații foarte stresante. Noi ne adaptăm mediului în care trăim, și acest lucru este valabil și în privința facultății. Pe măsură ce trece timpul, noi ne obișnuim cu greul din facultate, până când acesta ajunge să devină o normalitate. Facultatea este la fel de stresantă în toți anii, însă mie acum mi se pare că nu sunt stresată, pentru că m-am obișnuit. Dacă pui un om care nu a trecut prin toți anii de facultate, direct în anul 6 să trăiască pentru o anumită perioada de timp ca noi, va percepe stresul la fel cum l-am perceput eu în anul 1. Așa că nu îți face griji, cu timpul devine mai ușor de suportat.
9. Care a fost cel mai greu lucru in a fi studenta la medicina?
Pentru mine, cele mai grele aspecte din faptul că sunt studentă la medicină sunt: faptul că facultatea durează foarte mult și încă nu mi-am obținut independența financiară și faptul că încă nu am făcut pace cu suferința și cu moartea. Este greu să vezi oameni suferind și este greu să știi că pentru unii nu mai poți face mare lucru. Abilitatea de a fi detașat, se dobândește în timp, însă nu cred că reușești vreodată să fii total indiferent. Implicarea emoțională din meseria noastră este imensă, și necesită mare grijă la gestionarea emoțiilor.
10. Cum decurge o zi pe parcursul semestrului vs cum decurge o zi in sesiune?
Păi în timpul semestrului mergi la facultate, apoi în timpul liber îți mai faci din treburi, mai înveți ceva, te uiti la un serial sau ieși în oraș. În sesiune înveți toată ziua, și apuci să mai mănanci, să dormi și poate vezi un episod dintr-un serial. Și a doua zi o iei de la capăt. Diferă foarte mult o zi din timpul semestrului, cu una din sesiune. În sesiune înveți foarte mult pentru examene, și ești foarte stresat, pe când în timpul semestrului ai libertatea de a face ce dorești cu timpul liber și ești mult mai relaxat.
11. Cum te mobilizezi sa inveti cand ai chef doar de netflix sau orice altceva?
Depinde de gravitatea situației. Dacă sunt pe ultima sută de metrii cu un proiect, o lucrare sau am un examen, nu mai am chef de netflix, deoarece încep să mă sperii și să conștientizez că intru în criză de timp. Dacă nu am un deadline, atunci încerc să mă gândesc la toate momentele când am fost disperată pentru că mi-am lăsat munca pe ultima sută de metrii și încerc să mă forțez să mă apuc. Din experința personală, este greu până te apuci de un lucru, apoi totul este mai ușor, și de multe ori chiar devine interesant să înveți. Încearcă să transformi învățatul în ceva mai distractiv – de exemplu: eu încerc să folosesc cât mai multe culori atunci când îmi iau notițe, astfel, îmbin pasiunea pentru desenat cu învățatul. Plus că, arată foarte bine și mă motivează să fac cât mai mult.
12. Ti-a placut histologia?
Sincer? Nu prea. Nu mi-au plăcut materiile descriptive absolut deloc. Anatomia, histologia și anatomia patologică au fost niște materii care mi-au ridicat mari dificultăți. Însă, am avut marele noroc de o profesoară de lucrări practice foarte bună, care a reușit să ne învețe foarte bine histologia chiar dacă pentru mine este plictisitoare. Să știți că este o materie importantă, și vă ajută în viitor să o știți, pentru a înțelege anumite patologii. Așa că, chiar dacă nu vă place, încercați să rămâneți, măcar cu niște lucruri de bază.
13. Ce recomanzi pentru practica de vara in primul an? Sau chestii legate de practica in general.
Eu nu am făcut practica de vară în primul an și nici nu recomand (nici facultatea nu ne obligă – cel puțin la așa este la noi, la București). Consider că după anul întâi nu știți mare lucru (și nici după anul 2) despre patologii și clinică. Așa că decât să mergi într-un loc unde tu nu ai habar despre nimic, doar ca să zici că ai fost, mai bine stai acasă. Eu știu că sunteți entuziasmați și vreți în spital, însă toate lucrurile se fac la timpul lor, plus că o să stați prin spitale toată viața, așa că bucurați-vă de vacanță cât încă puteți. Cel mai util mi se pare practica din anul 3, după ce studentul știe să vorbească cu pacientul, știe ce întrebări să pună, și poate cât de cât să interpreteze relatările pacientului și să contureze un diagnostic(măcar de etapă). Singurele situații unde sunt cât de cât de acord cu practica din anul 1, este pentru cei ce fac chirurgie. Având în vedere că au cateva noțiuni de anatomie, pot merge să vadă intervenții chirurgicale și să se familiarizeze cu instrumentarul, cu sala, etc.
14. Te-ai gândit vreodată să te faci chirurg?
Mi-am dat seama încă din anii mici că din multiple motive nu o să pot să mă fac chirurg și că nu mi-ar plăcea deloc. Am descoperit că îmi place foarte mult medicina clinică și că este ceea ce mă pasionează, așa că, este total exclus vreodată să fac chirurgie.
Vă mulțumesc pentru că ați citit și sper din suflet că răspunsurile mele v-au ajutat puțin. Dacă aveți întrebări pentru mine, vă aștept pe instagram să mi le puneți și vă voi răspunde cât pot de repede. De asemenea dacă v-a plăcut articolul, dați un share.
One Comment
Pingback: