Q&A III: despre medicină
1.Poți să îmbini relatia cu medicina?
Cu siguranță poți. Dacă există iubire, înțelegere și susținere, partenerul/partenera poate fi un sprijin pentru tine în această călătorie și nu un impediment.
2.Ce parere ai despre sistemul medical din Romania?
Eu cred că este un sistem învechit care nu avantajează pe nimeni, însă are niște oameni muncitori și bine pregătiți care încă reușesc să îl țină pe linia de plutire. Însă, trebuie reformat și trebuie investit în el.
3.Ce te-a făcut să dai prima oară la medicina? (Cum ai ales medicina?)
M-am gândit la materiile la care sunt bună, la materiile care îmi plac și astfel m-am orientat spre medicină.
4. How do I feel medicine could be for me?
Eu te sfătuiesc să faci un exercițiu de imaginație ca să îți dai seama dacă toată viața ai putea face această meserie. Îți place să lucrezi cu oamenii, îți plac informațiile despre corpul uman și știință (chimiea sau fizică)? Atunci poți să iei în considerare și această cale.
5. Cum te-ai acomodat cu distanța de casă? Ai mai putut ține legătura cu prietenii din orașul din care ai plecat la fel de mult? Cum e cu dorul de familie, de foștii colegi, de orașul în care ai crescut?
În primele luni a fost foarte greu, deoarece nu mai plecasem niciodată de acasă fără ai mei. Însă treptat te obișnuiești și acum pot spune că nu mă mai leagă nimic alceva de orașul natal decât familia. Viața mea și activitățile mele se desfășoară în București. Acest oraș a devenit casa mea și probabil așa va rămâne cel puțin pentru încă 6 ani. Am ținut legătura cu prietenii mei de acasă, însă ne vedem foarte rar. De obicei, ne vedem de sărbători când mergem să ne vizităm familiile. Însă, timp de 4 ani am locuit cu două prietene de-ale mele din copilărie. A fost foarte frumos pentru că practic ne cunoșteam de o viață. Ulterior ele s-au mutat înapoi acasă, însă vorbim destul de des și ne ținem la curent cu lucrurile care se întâmplă în viața noastră.
6. Cât de greu este să stai cu chirire în București?
Este destul de greu. Chiriile sunt mari și este un efort financiar să poți să stai cu chirie.
7.Cum se dau bursele de merit în anul 1? Cați primesc burse dupa admitere?
Se dau în funcție de nota de la admitere. Cred că sunt peste 100 de burse dacă nu mă înșel.
8. In ce an trebuie să îți cumperi scrub?
La UMFCD trebuie să îți cumperi scrub începând cu anul 4 atunci când se intra pe secțiile spitalelor și în sălile de operație.
9. La admitere la rezolvarea problemelor de chimie se poate folosi calculatorul? Mersi!
Din păcate nu. Nu te lasă cu calculatorul, deci va trebui să înveți să faci calculele fără.
10. Cat de mult ai învățat la UMF comparativ cu cât de mult învățai în liceu?
Mult mai mult. La facultate chiar trebuie să înveți, deoarece informația este multă și nu reușești să reții doar de la cursuri(cum mi se întâmpla de multe ori în liceu). Nu cred că există grad de comparație între cateva pagini de caiet din liceu și o carte de sute de pagini într-o săptămână. Însă cu timpul te obișnuiești cu volumul mare de informație și o să înveți din ce în ce mai ușor.
11. Cât de greu a fost când a trebuit să faceți experiemntele pe cadravru?
Nu am stat chiar așa mult la cadavru. Să fiu sinceră, eu cam evitam. Nu eram chiar așa pasionată să stau să văd elemente la cadravru, plus că mirosul de formol este groaznic și apoi mă usturau căile respiratorii și ochii.
12. Cum a fost prima ta zi la facultate?
Îmi aduc aminte că eram toți pe holurile facultății și încercam să ne găsim unii pe alții. Întâmplarea am făcut că eu m-am găsit cu grupa mea destul de repede. Pentru mine prima lună de facultate a fost o ceață totală. Nu înțelegeam nimic: orar, organizare, materii. Plus că nu înțelegeam Bucureștiul și a fost greu până să mă adaptez. Știți expresia aia ”eu în pom și pomu-n aer”? Cam așa eram eu până m-am trezit puțin la realitate. Și când m-am trezit a realitate a început sesiunea care mi-a dat și ea cateva palme.
13. Sfaturi pentru viitori boboci?
Păi felicitări că ați trecut de admitere. Este un prim pas important. Munciți mult, nu vă speriați dacă vă este greu (este perfect normal) și lucrurile o să se îmbunătățească pe parcurs. Aveți răbdare cu voi, fiți curajoși și nu uitați să vă și distrați.
14. Ți se pare mai grea admiterea sau facultatea? Mai mult psihic vorbind?
Admiterea este un stres psihic imens pentru cei care trec prin ea. Și pentru mine și pentru colegii mei a fost la vremea respectivă cel mai greu și stresant lucru prin care am trecut. După admitere, facultatea este o serie de provocări psihice și vei fi, pentru o perioadă lungă de timp, într-un stres continuu. Eu cred că te obișnuiești cu stresul și devine parte din rutina ta zilnică. Trecând prin facultate, admiterea va părea un lucru mărunt.
15. Ce părere ai despre UMF Târgu Mures?
Nu pot să îmi exprim o părere pentru că nu am avut niciodată tangențe cu aceast centru universitar.
16. Cum faci să reții cât mai bine informațiile de la anatomie?
Atât pentru anatomie, cât și pentru orice altă materie, pe mine m-au ajutat mult schemele și desenele. Am o memorie vizuală foarte bună și astfel rețin mult mai ușor.
17. Buna! Cum înveți mai exact materia la facultate? O citești sau o înveți pe de rost?
Mie mi se pare o tortură să înveți pe de rost atâta informație. Am colegi care efectiv învăță cantități imense de informație pe de rost. Pe mine mă omori și dacă mă pui să învăț o pagină fără să am pic de logică. Eu citesc și încerc să înțeleg. Cateodată, unde este absolut necesar (de exemplu rezidențiat și admitere), mai înveți și pe de rost tabele, liste, clasificări că nu ai ce face. Însă nu văd rostul să înveți pe de rost ceva ce nu înțelegi și apoi să uiți 90% din informație.
18. Pot lua note foarte mari și fără să am grile? Adică doar cu ce învăț.
Se poate, normal. Și crede-mă, dacă înveți ești mult mai avantajată pe termen lung. La un moment dat o să-ți mulțumești că ai învățat în loc să te bazezi pe grile. Sau poți și să înveți și să faci grile. Niciodată nu te baza 100% pe grile.
19. Cum îmi fac un plan de studiu ca lumea pentru restul semestrului? Adica să mă incadrez și pentru teste?
Eu recomand un calendar unde să îți notezi testele/examenele ca să poți să evaluezi cât timp ai pană atunci. După aceea poți să îți imparți materia pe zile, astfel încât să poți să înveți câte puțin în fiecare zi.
20. Ce seriale referitoare la medicina în care chiar se prezintă cazuri medicale recomanzi?
House M.D., Chicago Med, Black Code, The Resident(mai mult pune accentul pe corupția din sistemul medical american, dar este util să vezi și partea administrativă a unui sistem medical).
21. Canale de Youtube sau web pentru învățarea materiei pentru admitere la biologie și chimie.
Eu recomand un singur canal de youtube, Armando Hasudungan. Informația de acolo te ajută mai mult la facultate, însă poți să o folosești și pentru admitere. Explică foarte bine, desenează superb și chiar înțelegi. Poți căuta pe youtube diverse titluri de lecții și sigur o să găsești o gamă variată de videoclipuri.
22. Buna! În ce an ești la facultate?
Bună. Sunt în anul 6.
23. Ce specializare te-ai gândit că ai dori să urmezi?
Medicină Internă, Pneumologie, Gastroenterologie, Cardiologie. Cam acestea ar fi opțiunile mele.
24. Ce specialiatate nu ai putea face niciodată(datorită factorilor emoționali?)
Majoritatea specialităților pediatrice (mai ales neurologie pediatrică). Probabil Medicină Legală deoarece mi se pare că tot ceea ce este rău pe lumea asta ajunge să fie evaluat de tine. Probabil m-ar afecta foarte mult cazurile pe care le-aș avea și nu aș face față emoțional.
25. Ceva despre procrastinare, cum te motivezi, cum înveți pentru rezi, cu ce gânduri pleci spre marele scop?
Păi din punctul meu de vedere, procrastinarea vine din lipsă de chef și comoditate. Nici eu nu sunt vreo expertă când vine vorba de a învinge amânatul învățatului sau a licenței sau a orice ce mă scoate din zona de comfort. Însă, când ajung să rămân fără timp, încerc să mă mobilizez și să fac ceea ce aveam de făcut. Motivația este o treabă care vine din interior. Pe fiecare ne motivează câte ceva: pe unii banii, pe unii o specialitate cu notă mare, pe unii orgoliul, pe unii frica. Găsește ceea ce îți dorești de la acest examen și cu acest lucru în minte motivează-te să te apuci de treabă.
Am văzut recent o chestie foarte tare, care chiar a rămas cu mine: în viața adultă trebuie să fii tu părintele tău. Știi că atunci când erai acasă veneau ai tăi și îți ziceau: hai la masă, fă curățenie, învață, du gunoiul, mergi și cumpără x lucru, etc. Practic ei te împingeau de la spate să îți duci la finalizare responsabilitățile, însă acum, când ești pe cont propriu tu trebuie să faci asta. De când am văzut acest lucru, există o conversație în capul meu unde eu sunt părintele meu și sunt foarte dură cu mine. Când am ceva de făcut și simt că nu am chef deloc îmi zic ceva de genul: ”Hai fă X lucru, chiar dacă nu ai chef, că nu îl va face nimeni pentru tine! Nu există nu vreau. Trebuie să îl faci, fie că îți convine, fie că nu!”. Să știi că dacă îl repeți de suficient de multe ori chiar funcționează. Evident că am și zile când zic ”Hai că o zi de pauză nu strică. Azi încălcăm regulile.”. Și chiar trebuie să mai ai zile de pauză ca să îți reîncarci bateriile.
Aici găsești Q&A I și Q&A II. Dacă ți-a plăcut articolul, arată-l și prietenilor. Pentru roice întrebare, vă aștept pe Instragram.