Sfaturi pentru prima sesiune
Organizarea
Șeful de serie a vorbit cu profesorii și v-a obținut anumite date pentru examen. Între două examene aveți un anumit număr de zile pentru a vă pregăti pentru următorul. Luați o coală de hârtie și creați un calendar pentru perioada aceasta de sesiune. Eu păstram formatul cu 7 coloane – adică cele 7 zile ale săptămânii. Notați pe calendar datele când aveți examenele. Vedeți pentru care examene aveți suficiente zile și pentru care ați mai avea nevoie de timp. Eu, atunci când știam că nu o să am timp în sesiune pentru un examen, mai sacrificam o zi de presesiune pentru a învăța câteva subiecte/1-2 cursuri sau o zi de la un examen unde consideram ca imi ajunge timpul. Cumva, reușeam să preconizez că nu imi va ajunge timpul (bine, niciodata nu iti ajunge – vorbele: ”daca mai aveam o zi” sunt celebre printre studenții mediciniști). Aici este important să vă cunoașteți pe voi și să vă dați seama dacă materia aceea o veți învăța mai ușor sau mai greu. De asemenea împărțiți materia pe zile, setați în fiecare zi obiective și luptați-vă să le îndepliniți. Dacă timpul vă permite, păstrați ziua de dinainte de examen pentru a repeta – măcar cele mai importante noțiuni/cursuri.
Liste
Vă spun sincer, nu ajuta cu nimic dacă tu ai teancul de cursuri langă tine și tu îți faci o listă cu titlurile cursurilor. Dar dacă ești o persoană obsedată de liste, ca mine, îți vei face liste doar ca să poți tăia un curs/subiect odată ce ai trecut prin el. Eu mi-am făcut liste mereu, și sentimentul pe care îl ai când ai toate subiectele la anatomie evidențiate cu markerul ca fiind învățate este unul minunat (glumesc, eu nu am reușit niciodată să duc listele alea până la capăt – de obicei ce îmi rîmânea nefăcut, citeam fugitiv despre ele cât să știu măcar ce înseamnă și să zic două idei). Dar, chiar dacă nu am reușit să duc lista de subiecte de la anatomie până la capăt, am reușit la multe alte materii, și când vezi cum încet, încet crește numărul subiectelor/cursurilor citite parcă viața devine mai frumoasă și începe să îți reapară speranța în ochi. Avantajul este strict de natură psihilogică și poate să vă ajute pe voi să vă organizați puțin, să știți ce cursuri aveți de învățat.
Parcurgerea materiei
Dacă vedeți că nu terminați materia, încercați măcar să aruncați un ochi fugitiv peste subiectele care v-au mai rămas. Să știți o definiție și 2-3 caracteristici despre un subiect vă poate salva pielea de multe ori. Nu aveți idee de câte ori mi-au picat subiecte pe care le citisem superficial și m-am descurcat pentru că am știut să scriu informațiile de bază despre acel subiect (chiar dacă erau două propoziții). Nu știu cum se întâmplă că mereu îți pică la examen cel puțin un subiect pe care îl știi puțin spre deloc. Așa că, vă sfătuiesc să încercați să citiți toată materia măcar o dată, ca să nu fiți puși în situația de a lăsa spațiu gol în dreptul subiectului respectiv/a zice la examen că nu știți nimic despre subiectul respectiv.
Scheme, desene, conspecte, dar cel mai important tabele
Eu și acum învăț desenând, scriind și făcând scheme. Nu pot altfel. Însă, aveți grijă, această modalitate de a învăța vă ia foarte mult timp. În general încercam să îmi fac conspecte în timpul anului, când aveam mult timp la dispoziție și apoi să învăț în sesiune de pe ele. În sesiune puteți să vă faceți scheme la lucrurile pe care nu le înțelegeți atât de bine, însă, în rest eu recomand cititul, subliniatul, desenatul pe cursuri, eventual repetatul cu voce tare, care clar ocupă mai puțin timp. De asemenea, faceți tabele – mie mi-au salvat viața. O să vedeți că veți întâlni noțiuni care se aseamănă foarte mult între ele, au cam aceleași caracteristici și sunt foarte greu de diferențiat. Faceți un tabel și subliniați elementele ce le deosebesc. Pe mine această metodă m-a ajutat enorm de-a lungul anilor.
Panică și învățatul cu colegii
În prima sesiune învățam cu niște prietene. Ne obișnuisem să învățăm noaptea, însă, niciodată nu am fost genul de persoană care să poată face asta, deci randamentul meu era mult mai mic. De asemenea, luam pauze lungi și dese, iar celelalte fete rețineau mai bine ca mine într-un timp scurt. Eu când vedeam asta, mă panicam și plângeam, îmi făceam griji, eram disperată – și bineînțeles că învățam și puțin, pentru că îmi consumam energia făcându-mi griji. Vă zic, nu vă faceți griji pentru examene. Eu sunt dovada vie că poți ajunge de la un student cu rezultate destul de slabe la un student cu rezultate destul de bune (nu am fost niciodată persoana cu zece pe linie, însă consider că mă descurc destul de bine, plus că am avut mereu medie de buget – chiar și cu restanțele din primul an). Deci, există o rezolvare pentru toate! Există sesiune de restanțe, există sesiune de măriri. O notă proastă/un examen picat se poate repara și chiar se poate lua zece din a doua încercare. Deci, învățați în ritmul vostru, cât puteți și mergeți la examen odihniți și cu încredere în ceea ce știți. Și nu vă comparați cu restul. Pe lângă faptul că mulți nu știu să se autoevalueze, aruncă cu niște vorbe total neadevărate. Plus că nu este treaba voastră de ce este în curtea vecinului. Vedeți-vă de treaba voastră, învățați în ritmul vostru și mergeți la examen cu gândul că ați muncit, deci meritați o notă bună. De atunci nu am mai învățat cu cineva în sesiune sau în preajma examenelor. Am mai avut tentive, însă în timpul anului, când, chiar dacă mergea mai greu învățatul nu mă deranja atât de tare, pentru că nu îmi băteau examenele la ușă. Eu recomand învățatul singuri, în liniște, cu telefoanele puse pe silențios.
Alimentația
Eu sunt genul de om care atunci când este stresat, nu poate mânca. Însă, mereu m-am forțat să mănanc ceva, chiar dacă nu îmi era foame. Organismul vostru consumă foarte multe resurse pentru a învăța atât de mult, plus stresul la care este supus, oboseala acumulată, cafele, țigări (pentru cei fumători), energizante (și mai rău) etc. – deci măcar alimentația să fie cât de cât în regulă.
Odihna
Cum am zis mai sus, eu nu am învățat noaptea (decât în prima sesiune). După aceea mi-am făcut program să învăț de dimineața de pe la 6-7 până la 4-5 după amiaza și de obicei după orele acestea nu mai aveam nici un randament. Evident, ca orice student “bine organizat”, mereu în ultima zi petreceam 14-15 ore învățand constant și încercând să asimilez cât mai multă informație, iar seara simțeam că îmi explodează capul. Țineți cont că spre sfârșitul sesiunii o să obosiți. Așa că încercați să dormiți măcar 6-7 ore pe noapte, poate chiar 8-9 spre sfârșit. În plus, dormiți înainte de examen! Eu am preferat să dorm, să fiu odihnită și cu mintea limpede în ziua examenului decât să fiu obosită și să nu mă pot concentra. Am avut colegi care stăteau și învățau în noaptea de dinaintea examenului, doarmeau 2-3 ore, apoi veneau la examen și se descurcau foarte bine. Nu cred că trebuie să explic cum eu am încercat această strategie de câteva ori, și pentru mine nu a funcționat deloc (nu a funcționat în sensul că nu îmi aminteam diverse informații, eram mai emotivă și mă concentram mai greu). Plus că nu mi se pare o idee bună. Nopțile pierdute se recuperează greu, îți dai peste cap ritmul somn-veghe și dacă faci asta timp de o lună, plus stresul acumulat, s-ar putea la un moment dat să clachezi.
După examen
Mereu după examen faceți altceva decât să vă gândiți la învățat. Pe mine cel mai mult mă relaxa să vin acasă să adun toate foile pentru examenul respectiv și să le arunc în dulap. Făceam puțina curățenie și după aceea mă relaxam la seriale. Dacă vă permite timpul, puteți să vă luați chiar două zile pentru a vă relaxa. Am făcut asta de câteva ori deoarece au fost unele examene care m-au obosit foarte mult, însă, din păcate nu există această posibilitate chiar atât de des.
În concluzie, vă spun că psihicul vostru contează enorm, contează să învățați și să vă odihniți. O să vedeți că: veți număra zilele până se termină sesiunea, o să simțiți că nu mai puteți, poate o să vreți să renunțați sau cea mai mare prostie pe care au facut-o destui – o să vreți să nu mergeți la un examen că vă este frică. Mergeți la examene, indiferent de cât de nesiguri sunteți. Credeți-mă, sub atâta presiune, voi nu vă evaluați corect cunoștințele – evident că vă subevaluați. Multe note mari se iau și având noroc de subiecte pe care să le stăpâniți. Am văzut oameni care au luat 10 având foarte puține cursuri învățate pentru că au avut noroc să le pice fix ceea ce au știut mai bine. Deci, încercați. Eu vă urez multă baftă, să aveți parte de rezultate cât mai bune și o experiență mult mai plăcută decât am avut eu în prima mea sesiune.
Dacă v-a placut articolul și îl găsiți util, dați un share ca să afle și prietenii voștrii de existența lui. De asemenea, vă aștept pe instagram, unde postez zilnic: @agirlinbucharest.
One Comment
Francesca Stanciuc
Foarte faain😍😍 sunt la prima sesiune.. oh well, Doamne ajuta. Chiar cautam pe cineva sa spuna lucrurile cum le percep si eu in momentul de fata.
Deja presimt cum va fi in sesiune si stiu ce o sa schimb la felul meu de a invata de acum incolo.