De ce este mult mai frumos în rezidențiat?
Toată lumea mă întreabă cum mi se pare în rezidențiat față de facultate, iar răspunsul meu este: mult mai bine. V-am mai povestit eu câte ceva pe instagram și pe youtube despre viața de rezident și de ce mi se pare mult mai frumoasă, însă aș vrea să abordez subiectul pe larg într-un articol.
Aș dori să încep abordarea acestui subiect din punct de vedere al învățatului. Și în rezidențiat trebuie să înveți, diferența este că înveți pentru tine, nu pentru note/examene. Nu te verifică nimeni cât ai citit și ce ai citit, așa că responsabilitatea de a învăța este 100% a ta. Pentru mine, cel mai stresant lucru când învățam pentru examenele din facultate era că mă vor întreba lucruri greu de reținut și cu aplicabilitate mică: greutăți moleculare, despre cine știe ce substanță ciudată din structura vreunei membrane, procente epidemiologice sau frecvența unei boli în populație. Această teamă mă făcea să nu mă concentrez pe lucrurile esențiale și să înțeleg cu adevărat anumite fenomene, astfel că se făcea varză în capul meu. În rezidențiat am lejeritatea de a învăța când am timp și în ritmul meu, iar dacă nu înțeleg ceva, nu trebuie să trec peste acea informație pentru că mă grăbesc să termin materia într-o săptămână. Plus că, faptul că petrec atât de mult timp printre pacienți și văd patologii diverse, metode de tratament și investigații, în momentul în care citesc, instant îmi aduc aminte de ceea ce am vazut în clinică și totul se leagă și se sedimentează mai bine. Învățatul nu mai este deloc anost și plictisitor, pentru că deja m-am confruntat cu noțiunile respective în practică. Totuși, cel mai important lucru este că mă pot concentra să înțeleg concepte de bază și să adaug ulterior din ce în ce mai multe detalii.
Îmi place să învăț acum, îmi place ceea ce învăț și nu mi se pare că mai este atât de plictisitor și stresant ca în facultate. Avantajul este că am o specialitate despre care nu știu mare lucru, așa că de fiecare dată când citesc ceva, mă întâlnesc cu lucruri noi și interesante care mă captivează. De asemenea, am lejeritatea să îmi aleg noțiunile despre care doresc să citesc într-o anumită zi, de obicei ghidându-mă după lucrurile cu care mă confrunt în practică.
A doua perspectivă ar fi cea a unei zi de lucru versus o zi de mers la facultate. La facultate, mergeam dimineața la curs/lp în spital, stăteam destul de mult timp după profesori să vină, intervenea între timp plictiseala și senzația de timp pierdut, apucam să vedem 1-2 pacienți și stăteam puțin de vorbă cu profesorul însă timpul era prea scurt, explicațiile nu făceau atât de mult sens și conexiunile le făceam mai greu. Profesorii încercau să ne explice lucruri, însă mie mi se părea și la cursuri și la lp-uri că este un continuu proces de predare pasiv și noi nu participăm deloc activ. Lucrurile sunt diferite în rezidențiat: într-o zi de muncă am șansa să văd niște patologii pe care le pot urmări pe parcursul a câtorva săptămâni, pot citi acasă despre tipul de cancer și apoi să aplic ceea ce am citit pe pacienții mei, pot să văd cum evolueaza cazul lor și ce complicații apar și pot vedea exact tratamentele aplicate (acele tratamente despre care citesc în cărți și nu mai par atât de complexe și greu de reținut cum păreau în facultate). Dinamica este alta și lucrurile se mișcă mult mai rapid. Fiecare zi de lucru este diferită și fiecare zi aduce ceva nou. Brusc informațiile din cărți au devenit aplicabile și nu mai sunt ceva ce trebuie să îmi imaginez.
Pe lângă aceste aspecte comparabile cu viața de student din punct de vedere al educației, rezidențiatul vine cu avantajul că ești plătit și capeți independența financiară și ai satisfacția că munca ta este în sfârșit recunoscută. Există bineînțeles și dezavantaje: responsabilitatea este mult mai mare, programul mai strict și mai lung, munca este multă, stresantă și consumatoare de energie și pe lângă toate acestea, trebuie să și înveți pentru a fi din ce în ce mai pregătit să faci față zilelor de muncă și cazurilor complexe.
Fiecare etapă vine cu experiențele ei, cu avantaje și dezavantaje și fiecare trebuie trăită cât se poate de bine, pentru că timpul nu se întoarce. Studenția este o perioadă lipsită de repsonsabilități și libertatea de a face foarte multe lucruri care nu au legătură cu strict pregătirea medicală. Organizațiile studențești au tot felul de proiecte și activități interesante și vă sfătuiesc să profitați de acestea la maxim. Eu am niște amintiri foarte frumoase din proiecte și am cunoscut oameni extraordinari prin intermediul lor. Îmi este dor de colegi, de lejeritatea pe care o oferea facultatea, de faptul că eram mai relaxată și aveam foarte mult imp pe care îl puteam petrece cu prietenii. Însă, mie mi se potrivește mult mai mult rezidențiatul, mă face să mă simt mult mai împlinită și mă motivează mult mai mult decât experiența din facultate.