ESMO,  Medicină

Înscrierea la congresul ESMO

Intrebările frecvente primite pe instagram despre congresul ESMO au fost despre cum m-am înscris și cât a costat?

Ce este ESMO?

În primul rând, ESMO este European Society of Medical Oncology, și în fiecare an, se ține congresul acestei societăți, care este al doilea cel mai mare congres de oncologie după ASCO ( Congresul American de Oncologie). De asemenea, ESMO are și congrese mai mici doar pentru anumite localizări (Gastrointestinal, la care am fost la Barcelona, Cancer de San, Plămân, Genitourinare, etc.).

Cum aflați de aceste congrese?

Dacă sunteți membri ESMO o să primiți mereu pe newsletter ultimele noutăți în materie de congrese și asta ar putea fi o modalitate de a afla. O altă modalitate este să intrați pe site-ul ESMO și să verificați periodic pagina de events unde sunt afișate constant toate evenimentele pe o durată de 12 luni.

Cât m-a costat această experiență?

Participarea la aceste evenimente poate fi destul de scumpă. Prețurile pentru fiecare categorie de participant sunt afișate pe pagina evenimentului respectiv. Eu m-am înscris destul de devreme, când erau încă taxele reduse. Fiindcă sunt medic rezident, sunt considerată “ESMO Member in training” și taxa a fost de 90 euro.

După ce ne plătim taxa de participare, urmează sa ne asiguram transport și cazare.

Transport: eu mi-am legat congresul de o vizită la prietenele mele de la Nice. Biletul București-Nice (luat în Iunie) m-a costat 33 de Euro și am zburat cu Blue Air. De la Nice la Paris am luat trenul care a costat 55 de Euro și apoi Paris-Bucuresti aveam un zbor cu Blue Air pe care am dat 50 de Euro și care ulterior a fost anulat. Deci, am fost nevoită să îmi iau încă un bilet de avion Paris – Bucuresti cu Wizz Air care a costat 55 de Euro (+16 Euro autocarul care m-a dus la aeroport deoarece zborul este de pe Beauvais care este situat la aprox. 100 km de Paris). P.S. Mi-am luat toate biletele fără bagaje de cală și fără priority. Am avut la mine doar un rucsac care a încăput sub scaun.

Pentru cazare nu am plătit, deoarece am stat la prietenele mele, atât în Nice cât și în Paris. Ideea este că dacă trebuia să îmi iau și cazare la congres, nu știu dacă mai veneam, deoarece hotelul costa minim 100 de euro pe noapte.

Deci doar taxa de congres și trasportul (fără banii pierduți de la Blue Air) au fost 194 de Euro. Dacă îmi luam cazare pentru toate zilele de congres, aș fi dat probabil 600 de euro. Foarte mari prețurile la cazări :(. De asemenea, luați în considerare și cheltuielile cu mesele, ieșitul în oras. etc. Pentru 5 zile vă trebuie cam 200 de Euro pentru mâncare/cafea/ieșit în oras (acum depinde de fiecare cum/ce/unde mănâncă și cum își gestionează bugetul – eu am pus o suma minimă). După cum vedeți, cheltuielile sunt destul de mari.

Este o investiție destul de mare să mergi la un congres European dacă nu ai sponsorizare, iar pentru un rezident poate fi destul de dificil să își plătească, mai ales dacă congresul este în locații scumpe din Europa, cum este Parisul sau cum a fost Barcelona. Este frumos de mers, măcar o dată, la ESMO general, pentru a trăi această experiență. Este impresionant, mai ales pentru noi, cei tineri. Putem afla o mulțime de informatii noi, plus că și sesiunile mai complicate, de obicei au introduceri care ajută rezidentii să înțeleagă subiectul.

Noutățile apar și pe site-ul ESMO, există o mulțime de resurse pe OncologyPro pentru a învăța oncologie, deci strict din punctul ăsta de vedere nu consider ca este ceva pe care trebuie neapărat să îl facem și nu prea cred ca își justifică cheltuiala. 

Anul viitor se va ține la Madrid și nu stiu dacă mai merg, deoarece cu tot cu cazare experiența va fi destul de scumpă. Voi merge strict dacă am ceva de facut acolo și trebuie sa particip.

Sper că acest articol vă este de folos și că v-ați format o părere despre sumele cheltuite.

One Comment

  • BADIN

    Salutari! Sfaturi foarte utile in aceasta postare speciala! Micile schimbari sunt cele care fac cele mai mari schimbari. Multumesc mult pentru impartasire!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *