Interviu

Interviu #7: Alexa Chiriac

Următorul interviu din serie este cu Alexa Chiric (@alexa.chiriac), medic rezident în specilitatea neurologie. Alexa ne povesteşte puţin despre o zi din viaţa ei de rezident, despre organizare şi motivatie. Vă invit mai jos să citiți interviul. Sper să vă placă!

1.Bună. În primul rând, îți mulțumesc din suflet că ai acceptat să realizezi acest interviu. Cine ești și de unde vii?

Bună, mersi de invitație. Mă numesc Alexandra şi sunt medic rezident Neurologie în Iasi, la Sp. Clinic de Urgenta “ Prof.Dr. N. Oblu”.

2.De ce ai ales această specialitate? Care este acel lucru care face specialitatea ta specială (pentru tine)?

Mi-a plăcut neuro pentru că am parte şi de adrenalină în gărzi, alarme de tromboliză, pacienți în come şi ai şi posibilitatea urmăririi cronice a pacientilor. Şi dacă e să luăm la modul general cam tot organismul e “controlat” de creier aşa că e foarte interesant să studiezi un organ atât de complex.

3.Cum decurge o zi din viața ta la spital? Care sunt activitățile și responsabilitățile pe care le ai?

Într-o zi în care nu am gardă, ajung la spital pe la 7:15-7:30, facem vizita (vedem toți pacienții – examen clinic/TA/tratament) şi decidem dacă externăm pe cineva – deci făcut plan de tratament, epicrize, all that jazz. Avem apoi program de ambulator unde dăm consultații, de obicei cam 1h30/zi şi internări de zi. În programul acesta general se mai strecoară si alte lucruri – avem cursuri, îndrumatorul meu face şi ecoDoppler cervical aşa că merg şi acolo, vedem EEG-uri. 

4.Sunt sigură că în fiecare zi vezi cazuri foarte interesante. Poți să ne povestești un caz care  te-a impresionat foarte tare?

Am avut un pacient de aproximativ 50 ani, care în antecendente a facut un stop cardiorespirator, resuscitat după cateva minute însă din cauza hipoxiei funcțiile lui cognitive au fost afectate. La un examen clinic general era mobil, nu prezenta vreun deficit însă autonomia lui era clar afectată – nu se putea îmbrăca singur, soția lui îl ajuta să facă orice – nu pentru că nu ar fi putut să facă lucrurile astea din punct de vedere fizic, ci mental. Îți dai seama că într-o zi eşti perfect conştient, independent şi a doua zi poți să ajungi să nu mai ştii să îți legi şireturile.

5. Acum câțiva ani a fost un caz foarte mediatizat: Stela Popescu a avut un comportament ciudat la TV fix înainte să decedeze, comportament care se pare că ar fi fost rezultatul unui AVC (accident vascular cerebral). Dacă cineva ar fi sesizat că ceea ce s-a întâmplat de fapt este un AVC și ar fi dus-o de urgență la spital pentru profilaxia celui de-al doilea accident poate aceasta mai trăia și în ziua de azi. Ce părere ai despre cunoștințele populației în ceea ce privește AVC-ul? Având în vedere că în neurologie ”time is brain”, crezi că ar trebui să se efectueze niște campanii de informare mai agresive?

Da, clar. S-au încercat diferite campanii dar nu cred ca au fost la fel de eficiente precum cele pentru infarctul miocardic. E foarte important să se cunoască primele semne ale AVC-urilor pentru că modul de tratament diferă în funcție de durata de timp de la debutul simptomelor pană în momentul prezentării. 

6.Drumul parcurs din momentul în care ai început să te pregătești pentru admitere și momentul actual este unul foarte lung. Cum ai descrie acest drum? Dacă pui în balanță alegerile grele, situațiile dificile cu satisfacțiile pe care le-ai avut, crezi că a meritat efortul?

Acum că mă întrebi asta când am dat deja rezidențiatul şi sunt medic îmi e foarte uşor să zic da. Mie medicina nu mi s-a părut neapărat grea cât foarte lungă, iar de la un punct încolo începi să te gandeşti “când am să termin şi eu ?!?”. Clar e o facultate care merită făcută dacă chiar eşti pasionat şi vrei să ai stilul ăsta de viață. Multa lume nu îşi dă seama când dă admiterea la medicină că progrmaul unui medic începe foarte dimineață, ai garzi, ai urgențe – nu e totul roz dar ai o satisfacție când ameliorezi starea unui pacient. 

Şi un lucru care mie mi se pare foarte important în viață, nu numai în medicină, nu poți să porneşti ceva cu gândul că nu te vei descurca, că va fi prea greu – trebuie să ai încredere în tine, chiar dacă nu ştii ceva îti dai seama pe parcurs.

7.Ești o femeie care face foarte multe lucruri: ai multe proiecte în online, un job full time,  trebuie să înveți și trebuie să îți îndeplinești și responsabilitățile de zi cu zi. Cum reușești să te organizezi să le faci pe toate și să mai ai timp și pentru tine. Care sunt secretele productivității tale?

Multe to do lists 😊)). E important să fii productiv dar să îți oferi şi timp ție să te odihneşti. Iar timp să ştii că avem doar ca alegem să îl petrecem în diferite moduri – pot sa stau 2h pe facebook după ce vin de la spital sau pot să fac ceva mai util pentru mine. E important să îți dai seama de priorități şi de long term goals. 

8.Abordezi des subiecte despre organizare, psihologie, aptitudini – adică subiecte din domeniul dezvoltării personale. Povestește-ne puțin despre călătoria ta în acest domeniu și cum s-a schimbat viața ta pe măsură ce ai acumulat informații.

A fost mereu un subiect care m-a interesat încă din perioada liceului. Ce mi se pare ultra mega fain e că putem să învațăm mai mult, putem să ne dezvoltăm şi să devenim mai buni şi în general nu depinde decât de noi. Încerc să nu am “a stuck mentality”, în care dacă nu mă descurc să fac ceva să văd lucru acesta ca pe un defect ce nu se poate schimba. Mereu ne schimbam, depinde de noi dacă o facem constient. 

9.Când eram noi la începutul facultății nu existau atâtea aplicații pentru medicină, nu exista VR accesibil și nu existau nici atâtea conturi de instagram/youtube de studiu – practic aveam doar cărțile și câteva videoclipuri pe youtube din străinătate. Cum crezi că va influența tehnologia procesul de învățământ medical? Având atâtea unelte și fiind și contextul pandemiei, crezi că va exista o creștere rapidă a aplicațiile care să faciliteze învățarea unor materii și a unor skilluri?

Cred că da. Deja au aparut foarte multe aplicații, site-uri, platforme care să ajute viitorii studenți. Eu una sunt complet pro lucruri care să te facă să înveți mai uşor şi mai logic, fie că te uiți la un video sau joci un joc pe o aplicație. La finalul zilei efort tot trebuie să depui ca să înveți materia, o să o facă mai accesibila, însa tot va ține de student cât reține. 

10.De asemenea, pe vremea când începeam noi facultatea nu existau foarte multe conturi de instagram/youtube de studiu/medicină. Pe mine mă bucură foarte tare să văd că medici din alte specilități decât dermatologie/chirurgie plastică încep să fie creatori de conținut. Ce părere ai despre acest val de creatori de conținut din medicină și cum crezi că vor evolua lucrurile? Crezi că ar trebui să avem mai mulți medici care să activeze în online?

Eu mă bucur că există diversitate. Chiar am învățat unele lucruri de la diversi medici, creatori de conținut din online. Nu ştiu cât o să mai fie popular instagram-ul sau dacă o să mai fie în forma actuală însă cred că se simțea nevoia şi de alt gen de content față de cel general. De obicei medicii sunt genul de persoane mai puțin publice, iar faptul că nu ieşeau să vorbească despre informații false din mediul online clar era un dezavantaj. Dr. Mihai Craiu a vorbit despre vaccin la o emisiune televizată şi a avut un impact mai mare decât orice campanie. 

11.Când ai timp liber, ce îți place să faci? Ce pasiuni ai?

Dintre cele mai diverse, e o combinație dubioasă. Imi place să dansez super mult, am făcut mai mulți ani de dans şi mă relaxează mereu, îmi place să citesc articole de economie, politica, îmi place să joc board games. Ți-am zis, e o combinație dubioasă :)). 

12.Numește trei lucruri care te fac fericită în orice moment al zilei?

O cafea bună, pisica, prietenii/familia. Acum mă simt prost că am pus pisica înaintea familiei, dar nu mai schimb. 

13.Numește trei oameni care te inspiră și te fac să îți dorești să fii o persoană mai bună?

Părinții, pritenul meu. Încerc să ma înconjor de oameni de la care am ce să învăț şi care mă inspiră. Eşti suma celor 5 oameni cu care stai cel mai mult aşa că e important ce persoane alegi.

14. Care este citatul tău preferat (unul după care te ghidezi în viață)?

Good things come to those who go out and fucking earn it.  În general cred că lucrurile în viață nu tmți se întâmplă, tu le faci să se întâmple 😊.

15.Din anul 1 de facultate și până acum am interacționat cu diverși medici, la unii ne uităm cu admirație și visăm să fim ca ei și unii sunt exemplele perfecte a ceea ce nu dorim să devenim. Tu ce fel de medic îți dorești să fii?

Cineva care să îşi dea tot interesul când vine vorba de pacient şi care să trateze fiecare pacient ca şi cum ar fi cineva cunoscut – cu la fel de multă atenție, răbdare. 

Mulțumim mult Alexa. Sper că v-a plăcut interviul. Găsiți pe site și alte interviuri, iar dacă aveți întrebări puteți să mi le puneți pe instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *